От години органите в различни държави по света се борят с микропластмасата, която е основен замърсител на околната среда. В САЩ например още от 2015 г. са забранени почистващи препарати, ексфолианти и пасти за зъби със съдържание на микропластмасови елементи.

5 места в Европа, където автомобилите са забранени

5 места в Европа, където автомобилите са забранени

Страхотни райски местенца

Новата забрана, този път наложена от Европейския съюз, засяга броката и е вече в сила. Това означава, че е забранено да се продават продукти, включително козметични и почистващи, които съдържат микропластмаса.

Целта на мярката, част от Зелената сделка на ЕС, която планира до 2050 г. Европа да стане първият неутрален по отношение на климата континент, е да се намерят по-екологични алтернативи на микропластмасата, за да се намали замърсяването на океана.

Снимка 638511

Източник: iStock

Ограничението обаче има изключения. Поясняваме, че забраненият вид брокат е насипният - този, който се използва в грима за блясък на лицето. В същото време е позволено да се продава брокат, направен от биоразградими, естествени или водоразтворими материали, както и такъв направен от "неорганични" материали като метал и стъкло. Блестящите мъниста и пайети, които са предназначени за зашиване към дрехи, също не са забранени.

3 козметични продукта, от които изобщо не се нуждаем

3 козметични продукта, от които изобщо не се нуждаем

И коя е ефективната им алтернатива

Друго, което пък търговците трябва да знаят за новата мярка на ЕС, е, че продуктите, които вече са на пазара, могат да продължат да се продават до изчерпването им. Все пак и за това има поставен срок - 16 октомври 2035 г. Дотогава обаче на козметичните продукти за лице, устни и нокти трябва да баде поставен етикет, уточняващ, че те съдържат микропластмаса, пише Allure.