Ако има нещо, на което може да разчитаме в този несигурен свят, то това са изумителните явления, които можем да наблюдаваме през определен период от време в звездното небе. Днес е един от идеалните моменти за това.

Epsilon Rocket #4, Япония, нощното небе и как да си поръчаме метеоритен дъжд

Как да си поръчаме метеоритен дъжд

Японците са го измислили

Тази нощ е пикът на метеоритния поток Ета Аквариди, когато може да видим до 50 падащи звезди на час.

Ета Акваридите са отломки от Халеевата комета, през които Земята преминава всяка година в края на април и май месец. Те са известни с високата си скорост - навлизат в земната атмосфера с около 66 км в час и представляват наистина впечатляваща гледка в звездното небе.

От Space.com обаче уточняват, че този метеоритен поток е с умерена яркост, което означава, че ще го виждаме най-добре, ако отправим поглед към небето около 2 часа сутринта. Добре е да го направим възможно най-далеч от изкуствена светлина, например някъде сред природата.

Снимка 529513

Източник: iStock

Както при всички метеоритни дъждове, включително и най-зрелищния - Персеидите през август, е препоръчително да отидем на избраното ни място за наблюдение поне 30 минути по-рано, за да дадем възможност на зрението си да свикне с тъмнината. От НАСА препоръчват да си вземем одеяло или спален чувал, и да наблюдаваме падащите звезди легнали.