Падащите звезди са феномен, който винаги чакаме с нетърпение, заради неописуемо красивата гледка и цялото приключение, което съпътства наблюдаването на нощното небе. А и какво да кажем за вълнението при намислянето на желание и вярата в това, че ще се сбъдне.

Защо звездите сякаш потрепват на небето

Защо звездите сякаш потрепват на небето

А планетите не

Много мечтатели по света вече са подготвили палатки, спални чували и списъци с желания в очакване на поредния метеорен дъжд, който трябва да освети нощното небе.

Всяка година от 19 април до 28 май Земята преминава през метеорния дъжд Ета Аквариди, чийто източник е Халеевата комета. Когато Земята пресече орбиталния ѝ път, нейните отломки изгарят в атмосферата и оставят дълги следи.

Снимка 529509

Източник: iStock

Радиантът (привидната точка, от която се появяват) на метеорите от този поток се намира в съзвездието Водолей (Aquarius) в близост до звездата Ета Водолей, откъдето произхожда и наименованието му. Най-много падащи звезди обикновено се наблюдават от 3 до 10 май. Тогава те са повече от 30 на час.

Снимка 529508

Източник: iStock

Тази година максималната активност на метеорния поток Ета Аквариди ще на 5 май, когато в небето ще прекосяват до 50 падащи звезди.Следващите два дни също ще са подходящи за броене на падащи звезди. Тогава Луната ще е намаляваща в последната четвърт. На 4 май обаче нейната светлина ще пречи да бъдат видени всички падащи звезди.

Epsilon Rocket #4, Япония, нощното небе и как да си поръчаме метеоритен дъжд

Как да си поръчаме метеоритен дъжд

Японците са го измислили

Най-добре ще се наблюдава от области, близки до Екватора. Но независимо къде се намираме, най-добрият начин да видим звездопада е да се отдалечим от ярки светлини, да оставите очите си да се приспособят към тъмнината и да гледаме нагоре, без да се отказваме, пише Travel+Leisure. Часовете преди зазоряване са най-подходящото време да се насладим на звездното шоу.