Енергийните напитки набират популярност в Европа още през 80-те и 90-те години, а днес около 30% от възрастните и 68% от подрастващите ги консумират. Към 2012 г. световните продажби на енергийни напитки носят печалба от 12 милиарда долара.

Снимка 427490

Източник: iStock

Тези напитки съдържа много голямо количество кофеин, аминокиселината таурин и витамини. Те са създадени в Япония през 60-те години и се предлагат в качеството им на стимуланти. Често производителите спонсорират спортни изяви, за да внушат на потенциалния потребител желаното послание за ефектите на напитката.

Повечето от рисковете, които учените посочват, са свързани с кофеина и включват:

  • Заболяване от диабет тип 2, тъй като големите количества кофеин понижават чувствителността на организма към инсулин.
  • Затлъстяване, противно на маркетинговите послания, свързани със спорта.
  • Спонтанен аборт в късен етап от бременността, раждане на мъртво бебе или раждане на бебе с много ниско тегло. 
    Снимка 427488

    Източник: iStock

  • Предозиране с кофеин, което може да доведе до сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, гадене, повръщане, конвулсии и дори смърт.
  • Негативни ефекти върху сърдечно-съдовата и нервната система при деца и подрастващи.
  • Склонност към употреба и на други опасни вещества.

Все по-често младите хора комбинират енергийните напитки с алкохол, което води до опасно поведение, тъй като енергийните напитки отстраняват замаяността, която алкохолът предизвиква. Това може да подтикне употребилият този микс от напитки да се впусне в рисково поведение и агресия. Консумацията на енергийни напитки може да предизвика и прекомерно търсене на нови усещания с произтичащите от това опасности.