Няколко дни след старта на услугата за електрически тротинетки под наем в София, в медиите се появи информация, че около 15 от тях са изчезнали. 

Малко след новините за кражбата, американската компания Lime (чиято собственост е и приложението за отдаването им под наем) опроверга информацията, като поясни, че е имало опит за кражба само на две тротинетки, които обаче са намерени след бързата намеса на полицията.

От компанията обясняват, че превозните средства се следят чрез GPS система постоянно и могат да бъдат намерени по всяко време. Напомнят също, че не си струва рискът да се открадне едно от тях, защото не може да бъде използвано, без да бъде отключено. В този случай колелата се блокират и при опит за преместване се задейства аларма.

Въпреки това много родни издания продължават да твърдят, че става въпрос за кражби. Причината е, че на местопрестъплението са намирани не самите превозни средства, а GPS предавателите им. 

И докато ситуацията около това дали и колко са откраднатите електрически тротинетки в София все още се изяснява, ние се натъкнахме на друга още по интересна информация.

Електрическите тротинетки са жертва на вандализъм не само у нас, но и в редица градове по света. Представители на две от най-популярните компании Lime и Bird споделят, че скутерите често се сблъскват с агресия от страна на самите им потребители. Така още през декември 2018 г. Guardian писа, че около 100 скутера са изхвърлени в езеро в Оукланд.

Според изданието малко компании, които отдават под наем електрически тротинетки, казват със сигурност колко от превозните им средства са откраднати, повредени или станали жертва на вандализъм през последната година. Не се знае със сигурност дори колко от тях се отдават под наем в целия свят.

Scoot Networks заявява пред Wall Street Journal, че повече от 200 от 650-те електрически тротинетки в Сан Франциско са били откраднати или съсипани в рамките на две седмици след стартирането на услугата. Но Lime отказват да отговорят на въпроси по тази тема. От Skip (друга компания за отдаване на е-тротинетки, базирана в Сан Франциско) твърдят, че не могат да разкрият конкретни числа, когато става въпрос за кражби, но определено такива не липсват. 

Междувременно в социалните медии се появяват нагледни доказателства за публично съсипване на електрически тротинетки. В Instagram има редица акаунти с видеоклипове и снимки, които демонстрират прояви на вандализъм към тротинетките.

Bird Graveyard - профил, управляван от трима приятели в западен Лос Анджелис, има повече от 66 000 последователи и получава от 50 до 100 клипчета и снимки на ден, които показват едно единствено нещо - как по напълно брутален начин се съсипват електрически тротинетки в цял свят.

Виждаме различни видеа на хора, които хвърлят тротинетки от сгради, в реки, в кофи за боклук, от коли, как ги подпалват и какво ли още не. Креативността - що се отнася до вандализъм, ескалира на много от клиповете, като причините за проявената агресия остават (поне за нас) абсолютно неясни.

Lime, електрическите тротинетки под наем и какви са условията за ползването им в София

Ето как можем да си наемем електрическа тротинетка в София

Първата услуга за споделено ползване на електрически тротинетки у нас