Ново проучване в областта на психологията, проведено от Университета на Нанянг в Сингапур, показва, че безобидните лъжи, които използваме, за да сплашваме децата си, когато се държат лошо, всъщност не са толкова безобидни.

В изследването взели участие 379 души. Учените установили, че тези от тях, които като деца са били лъгани често от родителите си, в последствие са развили поведенчески проблеми, които им пречат да се интегрират добре в обществото. Тези хора били склонни към разрушително, манипулативно и егоистично поведение.

"Използването на лъжи при възпитанието на децата може да изглежда като метод, който спестява време, особено когато причините, поради които родителите искат децата да направя нещо, са сложни за обяснение", казва професор Сетох Пейпей, водещият автор на проучването.

"Когато родителите казват на децата си, че "честността е най-добрата политика", но в същото време демонстрират лъжи, подобно поведение може да изпрати противоречиви послания към децата им. В крайна сметка лъжите от родителите може да разрушат доверието и да предизвикат нечестност и у децата."

Снимка 445993

Източник: iStock

Професор Сетох Пейпей съветва родителите да имат предвид тази потенциална опасност и да намерят алтернативи на лъжите като уважение към чувствата на детето, даването на информация, която да го подготви какво да очаква, предлагане на избори и решаване на проблема заедно, за да се провокира добро поведение у детето.

Един от недостатъците на изследването е, че разчита на спомените на интервюираните участници за това до каква степен са били лъгани от родителите си. А това може да повлияе на резултатите.

Следващата цел на екипа е да разберат от какъв характер са лъжите на родителите и с каква цел са използвани. Според тях, когато се използва лъжа, която изтъква авторитета и властта на родителя, това води до по-негативни последствия и несигурност у детето, отколкото ако го излъжем, че няма повече бонбони вкъщи, за да спре да настоява да ги получи.