Настъпването на топлите дни ни кара да се чувстваме истински късметлии, ако имаме тераса. Разбира се, не е същото като да имаме двор, но пак си е голямо предимство в града.

Растенията у дома, пролетта, пресаждането и грижите за тях през този сезон

Пролетно съживяване на растенията

За да ни радват по-дълго

Освен да си спретнем уютно кътче, където сутрин да си пием кафето, а вечер - виното, можем да превърнем терасата и в цветна градина. Първото и най-важно, което трябва да знаем обаче, е кои цветя са най-подходящи за целта. Затова започваме с предложенията.

Мушкато

Добрата стара класика, която няма как да ни омръзне. С ярките си големи цветове, това цвете носи настроение и кара съседите да надничат завистливо. То е многогодишно растение и цъфти от април го октомври.

Снимка 530249

Източник: iStock

Обича топлина и светлина, освен в най-горещите летни дни, когато може да му дойде малко в повече. Най-подходящо е за западно или източно изложение.

Петуния

Още една балконска класика, която ще ни радва с красивите си цветове. Обича и много слънце, и много вода, но не бива да се прекалява с нито едно от двете. Подходящи са и за южни тераси, на които ще прекарваме дълго време само заради тях. Можем да ги засадим както в сандъчета, така и във висящи саксии.

Снимка 530250

Източник: iStock

Калибрахое

Това растение наподобява на петунията, но е по-кичесто, по-богато на цветове и по-голямо. Също предлага голямо разнообразие от нюанси и се разполага прекрасно каскадно. Много обича слънцето.

Изкуствените растения, мястото им у дома и кога са добра идея

Кога изкуствените растения са добра идея

Само да знаем как

Иглика

И без нея сякаш не може на една цветна тераса. Предпочита северното изложение и да е далеч от преките слънчеви лъчи. Можем да комбинираме няколко цвята и разновидности за още по-красив ефект.

Снимка 530251

Източник: iStock

Импатиенс (Циганче)

Растение с обилни цветове, което е доста непретенциозно откъм грижи. Нуждае се от слънце и топлина, както и от редовно поливане. А в замяна ни се отблагодарява с много красота.

Снимка 530253

Източник: iStock

Върбинка

Още едно цвете, което ще краси терасата ни от пролет, та чак до късна есен. Обича слънце и има нужда от ярка светлина, за да цъфти и да се развива.

Снимка 530254

Източник: iStock

Кампанула

Последното супер попълнение за висящите саксии на терасата. Кичесто растение с малки, най-често бели или лилави цветчета, което цъфти от май до септември. По-добре да не е на директна слънчева светлина и да не забравяме да го поливаме.