2020 определено бе необичайна година, и то не в добрия смисъл на думата. Не успяхме да пътуваме толкова, колкото ни се искаше, но пък преоткрихме дома като място, където можем да се чувстваме добре. Социалните контакти и забавленията бяха сведени до минимум, но гледаме с надежда към бъдещето и не спираме да кроим планове за него.

Петра, островите Галапагос, Йелоустоун - топ туристическите дестинации на Lonely Planet

Местата по света, които си струва да посетим

Преживявания, които остават за цял живот

И за тях вдъхновение ни дават различните класации на места, които си заслужава да посетим. Този път в центъра на вниманието са най-добрите барове на годината, подредени в традиционната топ 50 класация. А ето и колко са в челната десетка.

10. The SG Club, Токио

Всъщност, това са четири бара в един. На партерното ниво бармани в жилетки на Ralph Lauren приготвят традиционни японски напитки, които вървят и с традиционни ястия. Има също така бар с пури, още една зала с приглушена обстановка и място, откъдето можем да си вземем коктейли в пластмасова чашка и да им се насладим в близкия парк.

9. Jigger & Pony, Сингапур

Наскоро този бар бе избран за номер 1 в Азия. Тук има непрекъснато развиващо се творчество в менюто и повече от интересни нови предложения благодарение на разнообразия екип, с който се работи. Отличава се не само с приятен интериор, но и със страхотна бар храна и повече от интересни безалкохолни предложения за трезвениците.

8. Coa, Хонг Конг

Още едно азиатско предложение в челната десетка. Този бар се отличава с култа си към мексиканските напитки. Собственикът Джей Кан неведнъж посещава родината на текилата, затова и кръщава бара си на уред, който се използва за събиране на реколтата от агаве.

Тук можем да опитаме огромно разнообразие от текила и мескал (също традиционна мексиканска напитка), които са в комбинация с разчупени коктейли и интересни предложения за хапване. Барът произвежда дори собствена марка текила.

7. Florería Atlántico, Буенос Айрес

Отиваме в аржентинската столица и е един бар, който е събрал целия колорит на местното население. Менюто отразява американската коктейлна култура, страстта към виното на италианците, испанците и французите и слабостта към джина на англичаните и нидерландците. Това е космополитно място, обявено за най-добрия бар в Южна Америка.

6. Kwānt, Лондон

Първото предложение от английската столица ни пренася в едно друго, минало време - това на Хъмфри Богарт и Казабланка през 40-те години. Класиката тук е както в интериора, така и в коктейлното меню. Всичко е стилно издържано и с усет към детайла.

5. Tayēr + Elementary, Лондон

Още един английски възпитаник, на който пишем шестица на интериор с неговите две части и прозорци от тавана до пода. Тук коктейлите се смесват предварително в бутилки и това оправи обслужването наистина мигновено. Можем да опитаме както класически, така и бутикови предложения за алкохолни миксове.

4. Atlas, Сингапур

Обратно в Азия за едно място, което определено си заслужава да се посети. Това е барът с може би най-добрата алкохолна колекция, в която има само 1300 вида джин. Работи целодневно, така че можем да започнем със сутрешно кафе, да продължим със следобеден чай и да завършим деня с дегустиране на коктейли.

3. The Clumsies, Атина

И едно балканско предложение намира място в елитната класация. Тук предлагат качество в чиния и чаша, гарнирани с традиционното гръцко гостоприемство. Обстановката е уютна и предразполага към отпускане сякаш сме си у дома. Можем и да похапнем вкусно или да си вземем коктейл в бутилка за из път.

2. Dante, Ню Йорк

Отскачаме отвън океана за едно място с повече от вековна история, съхранило духа на Голямата ябълка. Класически интериор, италианска храна, вкусно кафе и разнообразие от коктейли - всичко това намираме тук.

1. Connaught Bar, Лондон

И обратно на Острова за големия победител на тази година. Барът в едноименния хотел превръща съвършенството в ежедневие. Самият бар прилича на произведение на изкуството, а предложенията в менюто и обслужването са на най-високото световно ниво.

Барът е в челната десетка в последните 11 години, но за пръв път застава на върха. Най-емблематични за него за мартинитата, които сега могат да се опитат само с поръчка и доставка, но всички се надяваме съвсем скоро Connaught Bar отново да е пълен с посетители.