Ето че отново е петък. За повечето от нас това означава, че работната седмица приключва и е време да разпуснем качествено.
Знаем, че за доста хора това може да означава приятели, компании, барове, високи градуси и купон до зори. Но пък не всичко е в количеството. Да, точно това имаме предвид - качествено разпускане с качествен алкохол. Като за разбирачи.
Като ориентир за качеството ще ползваме цената на алкохола (при това на една бутилка), която може да се движи в поразителния диапазон от едноцифрени до седемцифрени суми.
При някои култури обаче алкохолът е много повече от луксозно питие - той е начин на живот. Като при мексиканците и тяхната текила.
Източник: iStock
Според мексиканците текилата трябва да отговаря на три изисквания: да е дестилирана в специфични части на Мексико (щатите Халиско, Мичоакан, Гуанахуато, Наярит и Тамаулипас), да съдържа минимум 51% синьо агаве и да бъде одобрена от Регулаторния съвет по текилата на Мексико.
Оттук нататък може да има всякакви разновидности. От Blanco, която се ползва като основа на много коктейли, през Jalisco, която се прави от синьо агаве, отгледано във вулканична почва, до Extra Añejo - най-високият клас текили, отлежавали минимум три години в дъбови бъчви.
Източник: iStock
За толкова традиционен продукт като текилата, Extra Añejo е сравнително нов и висок клас, създаден едва през 2006 г., повече с рекламна цел, за да може индустрията да получи по-големи печалби - точно както това се случва с различните марки уиски, водка, джин по света.
Наскоро Forbes направиха списък с някои от най-добрите марки текила Extra Añejo. Ние подбираме седем от тях.
La Adelita Extra Añejo - 140 долара
Тази кехлибарено-златна текила отлежава четири години.
Изпълнена е с уникални вкусове и аромати - марципан, нектар от кайсии, млечен шоколад и прашец от портокалов цвят.
Codigo 1530 Origen Extra Añejo - 300 долара
Напомняща повече на бърбън, тази текила отлежава шест години в бъчви от френски бял дъб.
Código 1530 Origen is praised by spirits experts as the most decadent Extra Añejo Tequila available.
— Oilersnation.com (@OilersNation) September 27, 2020
Aged 6 years, Origen is the legacy of their private family recipe.
Below is the link with a list of retail stores that carry @Codigo1530 https://t.co/GENO0RtJjc pic.twitter.com/paGPoUOP5D
Codigo притежава ароматите на клен и сладък дъб, допълнени от дъх на сушена смокиня и канела.
Herradura Extra Añejo - 350 долара
Тази марка текила отлежава в продължение на 49 месеца, откъдето идва нейният наситен, тъмен цвят.
Some of the most beautiful conversations happen over Tequila.
— Mayahuel (@MayahuelMuseo) July 31, 2016
Herradura Extra Anejo. pic.twitter.com/tXOSnebg7q
Невероятно гладка, с дълъг, сладък, но и фин послевкус, отпиването от Herradura е истински ритуал.
QUI Rare Extra Añejo - 400 долора
С наситен кехлибарен цвят, QUI Rare отлежава точно както Jack Daniels или виното от Бордо - в продължение на 12 години.
Резултатът е невероятно гладка и елегантна текила, с нотки на тютюн, карамел, ванилия и дъб.
Don Ramon Limited Edition Extra Añejo - 400 долара
Именно за да подчертае колко качествено е съдържанието й, самата бутилка на тази текила е обсипана със 178 кристала Swarovski Xilion.
А ако имаме щастието да отпием от Don Ramon, ще усетим аромата на череша, примесен с дървесни нотки. Всъщност, от тази текила съществуват само 5000 бутилки, всичките - произведени само преди седмица.
Clase Azul Ultra - 1700 долара
Тази текила отлежава пет години в испански бъчви за шери.
Very soon we will have one of the best #Tequilas ever made! @Clase_Azul Ultra! pic.twitter.com/WXV3W3p0XN
— La Cava Del Tequila (@cavadeltequila) March 22, 2015
Има кехлибарен цвят и копринена текстура. Притежава аромата на вино, на плодове и на карамел, а вкусът е плътен и богат.
Cincoro Extra Añejo - 1800 долара
С цвят на мед, Cincoro Extra Añejo отлежава малко повече от три години и се ражда в бутилка с уникална форма.
If this is the right stuff, the tequila that MJ is drinking is ... $1,400 a bottle.
— Tim Reynolds (@ByTimReynolds) April 27, 2020
Cincoro Extra Añejo. Aged in ex-bourbon barrels for 3-4 years.
Please don't make margaritas with this stuff. pic.twitter.com/jettFhdiwb
Cincoro притежава и меките нотки на сухи плодове, леко кафе и бял шоколад.