Още в края на миналата година се заговори, че технологичната индустрия може да бъде изправена пред сериозна трудност, причинена от недостига на чипове. Тези малки компоненти се използват в почти всичко - от гейминг конзолите като Playstation 5, през автомобилите, компютрите и смартфоните, до пералните и друга бяла техника.

Tesla Roadster, Илон Мъск и за кога се отлага пускането на пазара на автомобила

Лоши новини за Tesla Roadster

Ще има недоволни, но няма друг начин

Така в един момент стана невъзможно производството да задоволява високото търсене. Марки като Toyota, Ford и Volvo трябваше да забавят или временно да спрат производството в своите заводи. Дори от Apple заявиха, че може да няма достатъчно бройки iPhone за всички, желаещи да си закупят.

В повечето случаи недостигът на еднa конкретна част спира производството на целия технологичен продукт, защото без нея просто не става. Е, вече станахме свидетели и на коли, които излизат от завода дори без елементарно радио, но това е по-скоро изключение, на което малко фирми (а и купувачи) са готови.

Снимка 545268

Източник: iStock

За една от причините за недостига на чипове се смята внедряването на 5G технологията, която увеличи сериозно търсенето. Не по-малко важно е и решението на САЩ да не продава на Huawei чипове и други подобни компоненти.

След въвеждането на тази рестрикция други производители извън Америка бяха залети от поръчки от китайската компания. А заради несигурността, която настъпи на пазара, много фирми решиха да се презапасят с полупроводници и така изкупиха пазарните наличности. Подобен ход предприе и Huawei в опит да запази клиентите си.

Снимка 521894

Източник: iStock

Разбира се, пандемията също даде своя отпечатък върху индустрията. Много хора останаха да си работят от вкъщи, което доведе до повишено търсене на лаптопи, по-силни компютри, таблети, уеб камери и какво ли още не. А заради рестриктивните мерки някои заводи за производство на полупроводници останаха затворени за известен период от време.

Не можем да пропуснем и частни явления, които могат да ни се струват незначителни на фона на случващото се в световен мащаб, но също дадоха своето отражение - като силната зимна буря в Тексас, която затвори не една фабрика, както и пожарът в един от японските заводи, които също предизвика сериозни закъснения в доставките. 

Не липсват обаче и други, по-малко очевидни производствени трудности, които също усложняват доставките на определени компоненти. Основните чипове, които се произвеждат, са с диаметър на силициевата плочка 200 или 300 мм.

Снимка 545265

Източник: iStock

По-големите са с по-висока цена и се използват в по-високотехнологични устройства. А напоследък недостигът е най-вече на по-малките, които се срещат в много по-голям брой продукти заради по-ниската си цена. 

В последните месеци не липсваха и редица логистични затруднения, някои от които отново свързани пряко или косвено с пандемията. Цената на транспорта с контейнери се увеличи близо десетократно, както и таксите за въздушен превоз, а в Европа се усеща сериозна липса на шофьори на тежкотоварни автомобили.

Снимка 545263

Източник: iStock

Производителите на чипове реагират на устойчивото търсене чрез увеличаване на капацитета, но това отнема време, както и много средства, защото са необходими милиарди долари за изграждане на подобна фабрика. Изисква се и много добре обучена работна ръка, каквато се намира трудно.

Шефовете на технологичните гиганти са напълно наясно с това. Наскоро от Intel и IBM заявиха, че недостигът на чипове може да продължи две години, предава BBC.

Xiaomi, недостигът на чипове и как се отразява той на компанията

Недостигът на чипове застигна и Xiaomi

Redmi Note 10 е изчерпан

Едно от възможните решения в бъдеще е да се разширят страните, които произвеждат така важните компоненти, за да не се стига до затрудняване на глобалните вериги за доставки. А базираните в Азия производители на чипове, като тези в Тайван, Китай и Южна Корея, вече се надпреварват да задоволят търсенето и вероятно ще продължат да доминират в бъдеще.