Климатичните промени са неоспорим факт. Работата по борбата с глобалното затопляне, загубата на местообитания на стотици видове, изсичането на вековни гори и загуба на ценни природни ресурси тепърва ще става по-трудна.

WWF България, кафявата мечка, есетрите, горите, опазването на природата и какво постигна организацията през 2022 г.

За мечките и хората на България

WWF България приключва поредна година с успехи в опазването на природата

Но, подобно на почти всяко друго нещо, и най-малките стъпки са важни, ако сме постоянни в тях и наистина искаме светът да стане по-добро място. Като малка стъпка на фона на гигантските проблеми с климата виждаме Часът на Земята.

По традиция той се отбелязва в последната събота на месец март, която се пада на 25 март 2023 г. В инициативата се включват милиони хора по света, които за един час - между 20.30 ч. и 21.30 ч., угасят осветлението в дома си, както и всички електроуреди в знак на съпричастност с проблемите с климата.

Но можем да направим и много повече от това. Вечерта в събота българският WWF организира специално благотворително парти и куиз, на което не само може да помогнем за запазването на местообитанията на различни животински видове в България (със стойността на билета си), но и да се позабавляваме. То ще се състои в столичния клуб Mixtape 5, а подробностите са в линка.

Ако не сме в София или това не е точно нашият начин да помогнем на Земята, разполагаме и с безброй други опции. Може да посветим съботата си на нещо устойчиво, като например да почистим района около дома си, да организираме разделно събиране на отпадъци вкъщи или просто да прекараме време сред природата, за да оценим колко ценна е тя.

Пестене на енергия, по-малко месо, приложение Спаси гората - съветите на WWF за устойчив живот през 2023 г.

7 начина да живеем по-зелено през 2023 г.

Експертите от WWF съветват

Заедно с деца и приятели можем да организираме вечер, посветена на факти за природата, съпроводена със здравословна вечеря и документални филми за Земята. Може да посветим няколко часа на наблюдение на звездите, или пък през деня на засадим растения. Вариантите за занимания се безкрайни, а още идеи има тук.