В последните години автомобилните производители насочват усилията си към създаване на електромобили, които са бързи, красиви, луксозни, но и сравнително достъпни. И след като Tesla направи своя удар с Model 3, време е и от BMW да представят своя претендент в тази категория.

i4 е най-новият електрически прототип на баварците, който се очаква да излезе на пазара през 2021 г.

Той определено е впечатляващ не само на външен вид, макар че все още нямаме пълен поглед, но и с няколко обявени числа.

От BMW потвърдиха слуховете, че най-новият им модел, задвижван на ток, ще има максимален пробег от цели 600 километра с едно зареждане. И това зареждане ще бъде достатъчно, за да захранва всички 530 конски сили под капака. Точно толкова мощност, колкото при сегашните модели М50 с 4,4-литровия twin-turbo V8 двигател.

Максималната мощност на баварския електромобил е 200 км/ч, а от 0 до 100 км развива за четири секунди.

i4 не се различава особено от базата на трета и четвърта серия, но и някак доста ни наподобява спортната визия на Tesla Model 3. Моделът разполага с четири врати и ще бъде оборудван с петото поколение на технологията eDrive, която ще присъства и в други модели на марката с премиера през следващата година.

Баварците се хвалят и с иновативни дизайн и производителност на батериите, които позволяват не само голям капацитет, но и поставянето им в доста тесни пространства. Общата им мощност от 80 kWh е побрана в 550 кг.

BMW 2-Series Gran Coupe -  новата "двойка" на BMW

Новата "двойка" на BMW е тук

Как 2-Series Gran Coupe се различава от стандартния хечбек

Това прави батериите на модела много по-компактни от тези на предишните на марката. Освен това, те се зареждат на 80% само за 35 минути, а зарядът, необходим за изминаване на 100 км, е готов само след шест минути в зарядното, пише BMW Blog.