С обща площ от 2 130 800 кв. км, Гренландия е най-големият остров в света. Разположен е между Атлантическия и Арктическия океан и е независима територия на Дания. Повече от 80% от територията на Гренландия е покрита с ледникови капачки и ледници. Населението на най-големия остров в света е само 57 600 души.

Улко-Таммио - финландският остров, обявил се за зона без телефони

На почивка, но без телефони - европейският остров, който ни насърчава да опитаме

Кой смее да се отдаде на дигитална детоксикация

И ако на повечето хора им е известно кой е най-големият остров, малцина са тези, които знаят кой всъщност е най-малкият. Дали теоретично всяко едно камъче във всяка една кална локва може да бъде претендент? Какво прави едно парче земя истински остров? Британското правителство всъщност отговаря на този въпрос през 1861 г., като официално определя като остров всяко парче земя, което или е обитавано, или има достатъчно трева за "лятното пасище на поне една овца".

В този дух Книгата на световните рекорди на Гинес присъжда признанието за най-малък остров в света на Бишъп Рок, най-западният от островите Сили, които се намират край югозападния край на Великобритания, полуостров Корнуол. Бишъп Рок е твърде малък, за да пасе каквото и да било: по време на отлив това е скалист ръб с дължина 46 метра и дължина 16 метра, приблизително колкото три тенис корта.

През Средновековието Бишъп Рок е известен като Men Epskop и престъпниците са карани там с хляб и вода за няколко дни и изоставяни на съдбата на морето и вълните. Но през 1847 г., след поредица от корабокрушения в района, които струват доста скъпо на Великобритания, Короната решава да издигне 51-метров фар на острова, който стои и до днес.

След десетилетие на много сложно строителство - и след като един почти завършен фар се срива при буря - фарът Бишъп Рок е завършен. Строителството се основава на гранитни блокове с тегло над 2.5 хиляди тона. През годините конструкцията е допълнително укрепена и тежи повече от 6 хиляди тона. При прилив фарът покрива всеки квадратен сантиметър от Бишъп Рок.

Пазачите се преместват на мястото през 1858 г., което означава, че Бишъп Рок е обитаван и, следователно, се превръща в най-малкия остров на Великобритания. Светлината на фара е автоматизирана от 1992 г. и сградата за навигация работи автономно, без да се изисква постоянно присъствие на човек. Така че от Гинес може технически да грешат за Бишъп Рок, въпреки че все още настояват, че това е "най-малкият остров в света със сграда върху него".

Техниците посещават редовно острова, за да проверяват вътрешните системи на фара. Останалата част от сградата е празна. Въпреки това фарът е готов да приема гости през цялата година - не повече от четирима любопитни туристи, разкриват от Conde Nast Traveler.

Днес островът с площ от малко над 700 квадратни метра редовно изпълнява своята функция - сочи пътя за кораби на дълги разстояния. Бишъп рок се захранва от слънчеви панели, за да излъчва бяла светкавица четири пъти в минута. В горната част на фара има платформа за кацане на хеликоптер. Най-малкият остров в света се вижда отдалеч: от разстояние повече от 35 километра.