Коронавирусът еволюира и никой не знае докога ще продължи световната борба с разпространението му. Но фармацевтичната компания, която първа пусна ваксина срещу COVID-19, в момента търси лек срещу още едно сериозно заболяване.

Вегетарианците, COVID-19 и какъв е рискът от тежко преболедуване на вируса

Вегетарианците или месоядните карат по-тежко COVID-19

Учените за връзката между диетата и болестта

От Sky News съобщават, че немската фирма BioNTech разработва ваксина срещу малария. А поводът да се фокусират нейните учени точно върху тази страшна болест е именно настоящата пандемия.

Покрай успешното им РНК изобретение срещу COVID-19 те откриват факти, които смятат, че биха им помогнали и в това начинание.

Снимка 540860

Източник: iStock

В момента има само една ваксина срещу болестта, която се разпространява чрез ухапване от заразени комари, и това е Mosquirix. Но тя е ефективна само 39%.

От BioNTech казват, че са на ранен етап и засега не могат да се ангажират с каквито и да е било резултати. Отделно геномът на паразита, който причинява маларията, е по-сложен от вирусите.

Според Световната здравна организация (СЗО) през 2019 г. в глобален мащаб са регистрирани 229 милиона заразени с тази болест. А през 2021 г. е причинила смъртта на 409 000 души.

Снимка 540861

Източник: iStock

По-лошото е, че децата под пет години са най-застрашени. През 2019 г. те представляват 67% от общия брой смъртни случаи, а 94% от всички жертви са регистрирани в Африка.