Ударът, който понася Джоузеф Бранднър на 24 август 2023 г. е началото на всичко. Трима мъже, носещи тениски на Division Deutschland (марка, свързвана с неонацистите), се приближават зад него, докато той се наслаждава на питие с приятели. Брандър, който е с умствени увреждания, откакто е блъснат от кола на 17-годишна възраст, е ударен с юмрук и повален на земята. Татуираният му нападател призовава за продължаване на боя.

Вместо да се впуснат в юмручен сблъсък, приятелите на Бранднър го вдигат на ръце и го внасят в бара. Един от тях е Якоб Палм, който е и собственикът на заведението. Малко по-късно двама от нападателите са арестувани. Те са туристи, дошли на екскурзия от Северна Германия.

Случката се разиграва в градчето Берхтесгаден. По мащабите си то е малко населено място, но това, което го прави специално, е фактът, че някога е било планинската резиденция на Адолф Хитлер.

Неизбежно е Берхтесгаден, красивото градче високо в германските Алпи, да бъде завинаги свързано с Адолф Хитлер. За първи път той идва в Оберзалцберг, планинския район над Берхтесгаден, през 1923 г. и след това купува Haus Wachenfeld, скромна вила, която ще бъде непрекъснато разширявана с нарастването на властта му.

Оулу - финландският град, който стана столицата на зимното колоездене

Градът, в който зимата не спира колоездачите

Когато усилията дават резултат

До 1936 г. "Бергхоф", както е преименувана резиденцията му, е второто седалище на властта на германския фюрер след Берлин, сред комплекс от частни и правителствени сгради, където той прекарва една четвърт от времето си като канцлер.

Най-близките помощници на Хитлер - Мартин Борман, Алберт Шпеер и Херман Гьоринг, реквизират или построяват съседни домове. Именно в "Бергхоф" Хитлер е домакин на Лойд Джордж, Невил Чембърлейн и бившия крал Едуард VIII и съпругата му Уолис Симпсън.

От своята "голяма стая" с изглед към покрития със сняг масив Унтерсберг, Хитлер започва нахлуването в Полша през септември 1939 г., планира операция "Барбароса" срещу Съветския съюз и извършва обсадата на Ленинград с цената на живота на 800 000 от неговите жители.

Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един регион с интересна история, география, език и култура

Испанският град, изгубен във Франция

Един регион с интересна история, география, език и култура

Сестрата на Хитлер - Пола, която умира през 1960 г. на 64-годишна възраст, е погребана в гробището в Берхтесгаден, но гробът ѝ всъщност е една от малкото останки от тази тъмна глава в историята. "Бергхоф" е бомбандиран при британско въздушно нападение на 25 април 1945 г. и опожарен изцяло няколко дни по-късно от войниците на SS. Следвоенното правителство на САЩ нарежда руините да бъдат взривени през 1952 г., за да се избегне превръщането им в светилище, като върху тях са засадени дървета. Една носеща стена от резиденцията е всичко, което е останало днес.

Макар на практика в наши дни да няма реални останки от този период, всичко това се е превърнало в нещо като място за поклонение от страна на фенове на Хитлер. Тази проява на одобрение към нацисткото минало на Германия не е тайна и е била заклеймявана неведнъж. И въпреки това "Бергхоф" продължава да се възприема като "свещено място" от поддръжниците на някогашния фюрер. Изглежда винаги е било такова, но броят на идващите се увеличава през последните години.

Йерихон - това ли е най-старият, оцелял и до днес, град в света

Кой е най-старият, оцелял и до днес, град в света

Всъщност има няколко претенденти

През миналия октомври намиращият се на около 300 метра от хижата музей отваря отново врати след ремонт на стойност 30 млн. евро с изричното намерение да контрастира идиличната среда с престъпленията, поръчвани тук. В първия работен ден един от посетителите пише в книгата на музея с гордост: "Това е истинската Германия".

Снимка 652392

Източник: iStock

25-годишната Лена Турнхаусстатер, служител по образованието в музея, казва, че това не е ежедневие, но се случва да събира листчета, изписани с антисемитски коментари. Те често са залепвани в музея, като някои от тях дори споменават войната между Израел и Хамас.

Нападението срещу Бранднър във въпросния бар през изминалата година всъщност има ефект на просветление и действа като бутон, който призовава за отваряне на очите. Якоб Палм - собственикът на бара, в който се разиграва случката започва да говори за агресията в социалните мрежи. След това организира среща на местни хора в бара си.

"Важно е на тези хора да се каже, че това историческо градче е завинаги изгубено за тях", казва Палм, който е сред основателите на местното гражданско движение "Берхтесгаден срещу крайнодесните".

"Фактът, че много хора с крайнодесни убеждения пътуват в наши дни до долината Оберзалцберг за поклонение притеснява сериозно жителите на Берхтесгаден. Нашият стремеж е да заявим ясно, че подкрепяме демократичното и космополитно общество във времена, в които крайнодесни екстремисти извършват нападения", се казва на сайта на сдружението.

Древният град на 2500 години, открит в тропическите гори на Амазония

Забележително откритие в Амазония

Какво представлява древният град на 2500 години

Целта на живеещите в Берхтесгаден не е само да се отърват от нежелани посетители, но и да апелират всички да се противопоставят на насилието, пише Guardian. Те имат надежда, че веднъж завинаги страната може да "отхвърли отровата на миналото".