Лятото е сезонът на грила. Срещи с приятели на открито, които гарнираме с малко пушек от скарата, вкусни меса (или гриловани зеленчуци за вегетарианците) и разхлаждащи напитки.
Вероятно си мислим, че със скара най-добре върви бира. Но виното също може успешно да допълни вкусотийките от барбекюто, стига да знаем правилните комбинации. Ето и кои са те.
- Стекове - малбек, сира, зинфандел
- Котлети - сухо розе, барбера, пино ноар от Новия свят (Австралия, Канада, Чили, Калифорния, Нова Зеландия, Южна Африка)
- Бургери - сира, зинфандел
- Наденички - сира, темпранийо
- Пилешко - шардоне от страни с топъл климат
- Сьомга - розе шампанско, пино ноар от Новия свят, сухо розе, пино гри
- Сирене халуми - совиньон блан, просеко, сухо розе, ризлинг
Източник: iStock
Разбира се, да се запасим с толкова много бутилки вино за едно барбекю си е сложна и скъпа задача. Затова може да заложим на няколко вида, които са почти универсални и е добре винаги да намират място на масата покрай скарата.
Това са сухо розе, малбек, пино ноар от Новия свят и ризлинг от Новия свят, пише Food and Wine.
Не бива да забравяме и че ако навън е над 20 градуса, трябва охладим и червените вина. Те е най-добре да се сервират на стайна температура - около 13-18 градуса. По-студеното вино компенсира топлината на месата от барбекюто. И е добре да избягваме сервирането в пластмасови чаши.