Колкото и да не ни се иска да се разделяме с хубавото време, зимата е все по-близо. А за да приемем по-лесно този факт, можем да резервираме своята снежна ваканция.

Ако сме любители на зимните спортове пък, със сигурност нямаме търпение да се отправим към курортите, които предлагат условия за практикуването им.

Post Office Travel Money публикува годишната си класация на най-скъпите и най-евтините ски курорти в Европа, за да ни помогне да преценим кой от тях е по-джоба ни. 

Класацията подрежда 25 ски курорта - от най-евтиния към най-скъпия. Тя е предназначена предимно за британския пазар, затова и всички посочени цени са в паунди. 

Банско

Източник: iStock

Банско

Калкулацията е направена за ваканция с шест нощувки за двамата възрастни и две деца, като към нея са добавени и ски карти, наем на екипировка, такса за ски училище за малките, както и обеди край пистата и общо 48 напитки извън хотелската база.

И за изненада или не, най-изгодно излиза ски ваканцията в родно Банско.

Банско

Източник: iStock

Банско

Сумата, която е необходима на едно семейство за всичко това в пиринския град, е изчислена на 1529 паунда (около 3400 лева). Вторият най-евтин ски курорт в Европа е италианският Бардонекия, с когото Банско е в пряка конкуренция от няколко години за първото място в класацията.

Бардонекия

Източник: Facebook / Bardonecchia Ski

Бардонекия

Тук обаче има повишение на цените от миналата година, което и обуславя второто място. А зад него се крие сумата от 1621 паунда (около 3610 лева). Няма как да пропуснем и факта, че в по-ниския ценови сегмент на класацията италианските ски курорти са най-много на брой  - цели шест.

Французите също са първенци, но по брой градчета, предпочитани за зимни спортове - общо седем, като има и по-скъпи, и по-евтини. Най-евтино ще ни излезе в Морзин, а най-скъпо - в Тин. 

Морзин

Източник: iStock

Морзин

Четири австрийски зимни курорта също намират своето място в класацията - Елмау (на седмо място), Раурис (на осмо място), Майрхофен (на 17 място) и Кицбюел - вторият най-скъп курорт в Европа, пише Lonely Planet.

Кицбюел

Източник: iStock

Кицбюел

Най-много пари ни трябват, ако искаме да караме ски в Саас Фее, Швейцария, наричан още Перлата на Алпите. Там седмичното изживяване е оценено на 2902 паунда (около 6460 лева).

Снимка 447790

Източник: iStock

В класацията попадат още един швейцарски курорт - Гриндервалд (на 23 място).

Уикенд в Банско

Уикенд в Банско

Разбира се, да покараме ски, но и да разгледаме забележителности

Интересни предложения в класацията са и словенската Кранска гора (на шесто място), Аринсал и Солдеу в Андора (на девето и 16 място), Рука във Финландия (на 12 място) и Трисил в Норвегия (на 19 място).