В последните години редица големи модни марки се отказаха от използването на естествени кожи, а материалите като памук и лен, които са основни за производството на дрехи, са във все по-голям процент продукт на устойчиво отглеждане - с използване на по-малко вода и природни ресурси.

Dolce&Gabbana, дигиталните дрехи и първата NFT колекция на модната къща

Dolce&Gabbana и дигиталните дрехи за милиони

Една по-различна колекция

Това определено е една положителна тенденция, която ще продължи и в бъдеще. Но някои стигат и доста по-далеч в търсенето на устойчиви материали и така на пазара се появяват маратонки от листа от банан или ананас, рокли от коприва или рибени люспи и още други подобни.

Например преди година H&M създадоха колекция от чанти, тениски и обувки, основната суровина за които са листа от бананови дървета във Филипините. Те се разпродават за броени часове и очевидно този нетрадиционен ход се харесва на потребителите. А най-хубавото е, че дърветата и без това вече си ги има и използвайки само листата им, не е необходимо да се влагат пестициди и други химикали, както и да се напояват допълнително.

А наскоро на конференцията Premiere Vision Paris се събраха професионалисти от индустрията, за да коментират тъканите, които ще бъдат актуални през следващите сезони. Бяха представени и много нови материали от биологичен произход - като кожа, изработена от изхвърлените люспи на гигантската риба pirarucu, както и друга, направена от тропическото растение "слоново ухо".

Засега дрехите, обувките и аксесоарите, произведени от подобни специфични материали, са по-скоро нишови продукти, но тенденцията е да се превръщат във все по-масови. А екологични алтернативи, които не са толкова трудни за набавяне, се появяват все повече. Като например тези на испанската фирма Pyratex, която предлага от рециклиране на отпадъците от производството на царевица и захарна тръстика, до производство на влакна от исландски водорасли, китайски бамбук или австрийско дърво.

"Не става дума за замяна на памука с една алтернативна култура. Става дума за намиране на голямо разнообразие от заместители, за да се гарантира, че нищо не се използва прекомерно", коментират от фирмата.

Напоследък и копривата се радва на голям интерес. А не от вчера и днес се знае, че от нея може да се направи много здрава материя, подобна на коприна, която да се използва както за ежедневни, така и за по-официални дрехи. Просто сега е настъпило времето за повторното й въвеждане сред устойчивите материи в света на модата, предава AFP.

Използването на подобни заместващи продукти обаче няма да доведе до търсения ефект, ако не се намали количеството дрехи, които се произвеждат. Важно е също така се да проведат достатъчно изследвания за устойчивостта на биологичните материали, защото ползата от тях няма да е очакваната, ако издържат по-малко и се налага потребителите по-често да купуват нови и нови дрехи и обувки. 

Коноп, индустриален коноп, марихуана, въглеродно неутралните материали и поглъща ли повече въглерод от горите

С марихуна срещу парниковите емисии

Иновативен начин да се справим с проблема

Кройката на дрехите е от не по-малко значение, защото дребни детайли като шевове могат да бъдат решаващи за това колко време ще можем да я носим и да запази добрия си. Трябва да се помисли и за рециклирането на продуктите от подобни материи. И очевидно пред модната индустрия стоят нови предизвикателства, които трябва да бъдат решени през следващите години.