Всеки има свои собствени традиции за Бъдни вечер, независимо дали става дума за правене на сладки, които да оставим за Дядо Коледа, или за празненство, което продължава до ранните часове на Коледа. Да видим колко се различават традициите на Бъдни вечер и да се вдъхновим от страни по целия свят.

САЩ

В САЩ семействата обичат да поднасят лакомства за Дядо Коледа на Бъдни вечер. Повечето църкви също провеждат служби със свещи или среднощна литургия, които често включват възстановки на Рождество Христово.

Снимка 600472

Източник: iStock

Канада

В Канада семействата обикновено отварят подаръци на Бъдни вечер след литургия. Други отварят само един и запазват останалите за Коледа.

Много френски канадци имат огромен празник след литургията на Бъдни вечер, наречен Réveillon, който продължава до малките часове на коледната сутрин. Според британските готвачи традиционно ястието на трапезата на Бъдни вечер се състои от месо, приготвено месеци напред преди зимата, а днес към менюто са добавени новошотландски омар и миди.

Коледа, коледни ястия и 14 празнични храни по света (първа част)

Най-коледните коледни ястия по света (част първа)

Какво похапват във Франция, Перу, Англия, Етиопия, Русия, Филипините и Канада

Испания

В Испания Бъдни вечер се нарича Noche Buena. Като част от празника много семейства се събират, за да се хранят заедно, което обикновено се съсредоточава около пуйка, агнешко или морски дарове.

Снимка 600469

Източник: iStock

След това католиците в Испания могат да присъстват на среднощна литургия или Misa del Gallo, за да отпразнуват раждането на Исус с музика, състояща се от китари, барабани и тамбури.

Великобритания

В навечерието на Коледа Фестивалът на деветте урока и коледни песни се излъчва по радиото в цялата страна (и по света) от Кралския колеж в Кеймбридж. Предаването се състои от четене на девет пасажа от Библията, разпръснати между съвременни и древни химни.

Италия

Голяма вечеря с морски дарове и паста е традиция за италианците на Бъдни вечер и празнува бдението преди среднощното раждане на бебето Исус. Традицията да се сервират седем различни ястия с морски дарове произлиза от римокатолическата практика за въздържане от месо на Бъдни вечер.

Снимка 600467

Източник: iStock

Мексико

От 16 декември до Бъдни вечер децата в Мексико ходят от врата на врата и питат дали има символична "стая в хана" - така възпроизвеждат историята на Мария и Йосиф. Традицията се нарича posadas и завършва с коледни партита, пълни с храна, напитки и пинята.

Германия

Времето между Деня на Свети Мартин на 11 ноември и Бъдни вечер на 24 декември традиционно е време на пост в християнството, така че германските семейства ядат нещо просто в нощта преди Коледа - като наденички с картофи. През нощта детето Христос или Christkindl носи играчки, а не Дядо Коледа.

Коледа, коледни ястия и 14 празнични храни по света (втора част)

Най-коледните коледни ястия по света (втора част)

Какво похапват в Израел, Исландия, Виетнам, Пуерто Рико, САЩ, Украйна и Швеция

Китай

Според China Daily обемът на продажбите на Бъдни вечер е най-високият за цялата година. Коледните ябълки, опаковани в целофан, са популярен празничен подарък в Китай. Избират ябълка, защото звучи подобно на Бъдни вечер на мандарин.

Снимка 600470

Източник: iStock

Австралия

Докато мнозина си представят Коледа като уютен, снежен празник, при австралийците Коледа е в средата на лятото. Обикновено на Бъдни вечер е един от най-горещите дни през годината, а вечер рибните пазари са пълни с хора, които се надяват да се запасят с морски дарове преди празника. 

Дания

В Дания хората напълно изоставят това, което повечето хора смятат за Бъдни вечер, и празнуват Коледа на 24 декември. В този ден се приготвя храна и се пазаруват подаръци. Датчаните също отброяват дните до Коледа, използвайки адвентни венци. Венците включват четири свещи - всяка една се пали в четирите недели, водещи до Бъдни вечер.

Бъдни вечер, празничната трапеза, обичаите и какво повелява традицията за деня преди Коледа

Какво повелява традицията на Бъдни вечер

Тиха нощ, свята нощ

Норвегия

В Норвегия семействата палят свещ всяка вечер, започвайки от Бъдни вечер и завършвайки на Нова година. Норвежците също често си разменят подаръци на Бъдни вечер. Подаръците се носят от Дядо Коледа или от малки гноми, наречени Nisse - фолклорни герои, исторически отговорни за просперитета на фермата и семейството, които започват да се смятат за носители на коледни подаръци в средата на XIX век.

Снимка 600468

Източник: iStock

Исландия

Традицията Yule Book Flood на Исландия да се разменят книги на Бъдни вечер, след което да се прекара вечерта в четене, носи вдъхновение на читателите на света. Ваканционният сезон започва с доставката на Bokatidindi, който е каталог на всяка една книга, издадена в Исландия. Традицията започва през Втората световна война. Хартията тогава е една от малкото стоки, които не са ограничени и исландците могат да се отдадат на любовта си към книгите (и да подаряват книги), тъй като не са в недостиг.