От известно време Audi разработва концептуално летящо такси, което нарича Pop.Up Next. Нещо повече - германската компания завърши успешен тест на модуларна система, която използва дрон (квадрокоптер), за да транспортира малък двуместен електрически автомобил по въздуха.

Веднъж кацнал на земята, квадрокоптерът се разкача с автомобила, който пък от своя страна превозва автономно пътниците до тяхната крайна дестинация.

Интересното в случая е, че кабината и шасито на автомобила също се разглобяват, което означава, че ако не е необходимо, превозното средство може да се придвижва само по въздух. Разбира се, има малка уловка. Тестът е проведен в мащаб 1:4, което означава, че все още сме далеч от завършения продукт.

Снимка 392003

Източник: Audi

От Audi работят по футуристичния проект с Airbus и Italdesign и поне ако съдим по снимките, трите компании са отбелязали доста сериозен прогрес. Разбира се, на амбициозното трио му предстои още доста работа, при това не само по автономен електрически автомобил, който да бъде пренасян със специален голям квадрокоптер.

Автопилотът е добре позната система в летателните апарати, но при автомобилите технологията тепърва прави първите си крачки. Според специалисти, едно от основните предизвикателства пред Audi и компания ще бъде перфектното синхронизиране на двете напълно автоматични машини.

Снимка 392006

Източник: Audi

Въпреки всичко от Audi са сравнително уверени, че автономните летящи таксита са бъдещето на персоналната мобилност в големите и пренаселени градове.

Благодарение на квадрокоптера, задръстванията вече няма да са фактор, което неимоверно ще съкрати времето за пътуване в мегаполисите. Пътниците могат да бъдат и оставяни на покрива на своя офис, вместо пред входната врата.

Снимка 392009

Лошото е, че Audi не дава никакви обещания кога системата ще се появи в завършен вид на пазара. При предварителните прогнози се говореше за около 10 години, но дали това ще се случи в действителност, зависи от времето, в което компанията ще успее да завърши пълноразмерни прототипи, както и как те ще се представят в реални условия.