И ние обожаваме котките и, както по-голямата част от човечеството, смятаме, че са неустоими по свой собствен начин. Има нещо в тях, което завладява сърцата ни и ги прави безсилни пред техния чар.

А понякога това безсилие се изразява в крупните суми, които сме готови да дадем, за да се радваме на любимите си мъркащи любимци у дома. Някои от тях намираме в списъка на GreatInside за най-скъпите породи котки за 2020 г. 

Норвежка горска котка

Смята се, че произхожда от вид късокосмести котки, донесени в Норвегия от викингите преди 1000 години. Породата е отлично пригодена към по-студения северен климат. А удоволствието да си я занесем у дома ще ни струва поне 600 долара.

Египетска котка

Представителите на тази порода са с малък до среден размер и са известни със своята красива окраска. Тя се характеризира с дълга, тъмна ивица, разположена по цялата дължина на гърба, и уникални тъмни петна, разположени само по върха на козината.

Основната разлика с домашната котка са нейните забележимо по-къси предни крака. Освен това тези писани имат чудесна поносимост към децата. Ако искаме да им вземем точно такъв домашен любимец, ще се наложи да си приготвим поне няколкостотин долара.

Британска късокосместа котка

Британската късокосместа въртиопашка е ценена високо сред любителите на котки. Изглежда, че те намират едрото тяло и широкото лице на тези създания за неустоими. Ето защо не е чудно, че освен популярна, породата е и доста скъпа - с цена, варираща от 500 до 1500 долара. Интересна подробност е, че неин представител е вдъхновил прочутата илюстрацията на Джон Тениел за "Алиса в страната на чудесата".

Котка сфинкс

Котката сфинкс е известна с липсата на косми по тялото си. Породата става популярна през 60-те години на миналия век. Основният проблем с породата е лесната загуба на телесна топлина. За сметка на това нейните представители проявяват нетипична за котките общителност, лоялност и привързаност към собствениците си - изобщо поведението им в голяма степен наподобява кучешкото.

Руска синя котка

Ако можем да преглътнем цената от около 3000 долара, тази котка е това, което търсим, защото предпочитаме любимец с красива козина и силна привързаност към стопаните си. Породата е известна със своята сиво-синя плътна козина, а както подсказва името, нейната родина е Русия.

Смята се, че е привнесена от Архангелските острови през 60-те години на XIX век. Буквално можем да остаряваме заедно с домашния си любимец, тъй като породата има сравнително дълга продължителност на живот - около 25 години.

Петерболд

Петерболд е още една скъпа порода котки, която можем да имаме срещу спестяванията си от последните едно-две десетилетия. Известно е, че идва от Русия, но напомня силно на ориенталските късокосмести породи. Видът е селектиран през 1994 година в Санкт Петербург и всъщност е резултат от експеримент, направен върху котка сфинкс.

Има различни видове Петерболд - някои са с права козина, а пък други са плешиви. Общото между всички тях е генът им за косопад. Във всеки случай той не им пречи да бъдат много умни и сладки, да обичат децата и да се разбират с другите животни вкъщи.

Шотландска клепоуха (Шотландска гънка)

Породата шотландската сгъвка е известна със своята деформация в ушния хрущял, която и придава специфична "гънка". Ако решим да се сдобием с такъв домашен любимец е добре да имаме предвид, че породата има склонност към различни здравословни проблеми, включително глухота.

Бенгалска котка

Бенгалската котка е селектирана, за да изглежда като дива котка, и по-точно - като леопард или оцелот. И това не е изненадващо, тъй като породата е развъдена чрез кръстоска между домашна котка и леопард, а с времето и дивият й темперамент изчезва.

Алерка

Много от нас обичат котки, но ги избягват, защото са алергични. Е, вече не е нужно да го правим, защото съществува породата Алерка, която е хипоалергенна котка. Да, има и такова животно, но винаги трябва да имаме едно наум.

Ашера

Ашера е най-екзотичната домашна котка в света, може би защото е роднина на азиатския леопард. Но освен това притежава красиви контрастни петна, които собствениците им обичат да показват, докато ги разхождат на каишка.

И ние можем да направим така, в случай че бюджетът, който сме си определили за мъркащ домашен любимец е с горна граница от 125 000 долара.