През 2016 г. за пръв път заговорихме за Batterygate - скандал с Apple, към които бяха хвърлени обвинения, че умишлено забавя по-старите модели на iPhone (6, 7 и SE) при актуализиране с по-нова версия на операционната система iOS.

Още тогава технологичният гигант обяви, че започва разследване, с което да установи на какво се дължи по-бавната работа на смартфоните и изключването им при достигане на 30% заряд на батерията.

След това обявиха, че са добавили специален контрол на производителността, който ограничава чипа заради недостатъчния капацитет на батериите. Категорични са и че никога не са искали умишлено да забавят апаратите, за да насърчат продажбата на по-нови модели и предложиха подмяна на батериите с по-мощни.

Снимка 506163

Източник: GettyImages

Тези обяснения обаче не се харесахa на никого и след глобата от френските власти от преди няколко месеца и груповия иск от собственици на iPhone за 500 милиона долара, сега идва и решението Apple да плати 113 милиoна долара, след като 33 щата в САЩ се обединиха около мнението, че действията на компанията са преднамерени с цел клиентите да си купят по-нов техен модел, предава BBC.

Amazon, Apple iPhone и как пет служители откраднаха телефони за над половин милион евро

Защо да крадеш коли, когато можеш да откраднеш iPhone

Как се крадат телефони за половин милион

Сумата технологичният гигант трябва да плати като част от извънсъдебно споразумение, сключено с главните прокурори на американските щати, които защитават правата на потребителите. С това споразумение обаче Apple не признава вината си, но се съгласява да предостави информация за работата на въпросните по-стари модели в центъра на скандала.