Миналата седмица Huawei представи подробно голям ъпдейт на своята HarmonyOS, с който китайският гигант заявява, че е готов да скъса с екосистемата на Linux и Google.

Huawei и какви печалби предвижда компанията за догодина

Годината, в която Huawei се завърна

Huawei отново гледа към върха

HarmonyOS стартира през 2019 г. - първоначално като операционна система за IoT устройства, но по-късно адаптирана и за смартфони и друг хардуер.

Системата се появи като средство за справяне с ограниченията, които САЩ наложи върху Huawei през 2019 г., като целта бе да се предостави алтернатива на Android и Google за потребителите на китайската марка.

Снимка 622211

Източник: Huawei

Още тогава Huawei посочи, че ще изгради версия на HarmonyOS до 2023 г., която ще е тотално независима от екосистемата на Android.

Миналата седмица Huawei показа именно такава система в лицето на HarmonyOS Next.

Интересното е, че компанията е създала собствено ядро за захранване на системата и няма да разчита на Linux, като твърди, че нейната технология дори е по-бърза.

Снимка 582461

Източник: Huawei

Huawei пусна и прмоционално видео, което показва как изглежда потребителския интерфейс, който изглежда е взаимствал много от iOS и основни версии на Android.

Huawei обеща HarmonyOS Next да дебютира през четвъртото тримесечие на 2024 г. и че дотогава ще са обучени милиони разработчици и ще са осигурени хиляди фирмени приложения, които да работят на операционната система.

Huawei P70 и рекордните продажби, които компанията може да очаква

Huawei се готви за нови рекорди

Задава се Р70

Huawei също така e разработила "отворена" версия на HarmonyOS Next - вероятно с надеждата, че трети страни могат да ползват операционната система за захранване на техните собствени устройства.