Нидерландски град бе удостоен с престижната титла Европейски град на годината. Има канали, велосипеди и музей, пълен с картини на Ван Гог, но не става дума за Амстердам, а за историческия град Амерсфорт.

Дебрецен - европейският град, където бирата е по-евтина от водата

Европейският град, където бирата е по-евтина от водата

Къде е Европа бирата в заведения е най-евтина

Градът, разположен на запад от Амстердам, се гордее със стар градски център със сгради, датиращи от Средновековието. Улица Muurhuize се смята за една от най-красивите в целия град и туристите обичат да се разхождат по нея, да влизат в магазините и да хапват в някой от ресторантите. Подобно на нидерландската столица, Амерсфорт също има система от канали, пълна с мостове и порти, които могат да бъдат разгледани при обиколка с лодка.

А за любителите на изкуството ще е интересно да научат, че градът е дом на втората по големина колекция от картини на Ван Гог. Това е и родното място на художника Пит Мондриан, творящ в жанра неопластицизъм. Посетителите могат да се отправят към Mondriaanhuis, където да разгледат дома от детството на художника.

Снимка 642768

Източник: iStock

Ако търсим красиви гледки, градът предлага и това. Кулата Lieve Vrouwe е всичко, което е останало, след като оригиналната църква е била взривена случайно. Висока е само 100 метра, но ако се изкачим, ще бъдем възнаградени с невероятна гледка към града.

Снимка 642767

Източник: iStock

Амерсфорт получава признанието за най-добър европейски град от Академията по урбанизъм в Лондон, която посещава града, за да оцени неговата устойчивост, градско планиране и управление.

Снимка 642769

Източник: iStock

Той също e похвален за качеството на живот, на което жителите могат да се насладят, както и за това как се поддържа характерът и наследството му. "Амерсфорт се фокусира върху благосъстоянието и щастието на своите граждани - от мерките за ограничаване на използването на автомобили до предоставянето на разнообразни и качествени жилища на достъпни цени", казва журито.

Снимка 642770

Източник: iStock

Амерсфорт беше избран за наградата заедно с Естепона, в испанския Коста дел Сол, и Ексетър, в Девън, Англия, отбелязва Metro.