"Растенията в тази градина убиват." Това пише на портата на ботаническата градина Alnwick Garden в Нортъмбърленд в Англия. И наистина в нея се отглеждат само и единствено отровни или упойващи видове. Което не пречи градината да се радва на много посетители.

"Отровната градина" е създадена през 2005 г. и в момента в нея растат над 100 вида. Голяма част от тях обаче не са някакви екзотични видове, а растения, които много то нас имаме в двора си или сме срещали в паркове, и градини.

Например най-опасното в Alnwick Garden е рицинът (Ricinus communis). Растението е добре познато в много градини в България, където се гледа като биологично средство за пропъждане на подземни вредите като къртици и слепи кучета.

Снимка 593759

Източник: iStock

Рододендроните са друг вид, който присъства в "Отровната градина". Всички части от този популярен декоративен храст са отровни, защото съдържат токсина граянотоксин. "Никой не яде рододендрон обаче, защото вкусът е отвратителен", казва Дийн Смит - един от гидовете в градината пред ВВС.

Сред останалите токсични видове растения в градината, които със сигурност сме виждали в ежедневието си, са лавровишнята (Prunus laurocerasus), който се ползва за зелени огради, както и златният дъжд (Laburnum anagyroides) - декоративен храст с яркожълти цветове, както и кукурякът, чиито корени съдържат токсин, който влияе на сърцето.

На фона на всичко това посетители на Alnwick Garden не липсват. Преди да влязат в градината обаче те минават през инструктаж да не докосват, миришат или опитват на вкус никое растение. За изгладнелите на територията на градината има два ресторанта, в които нищо в менюто не е отровно.