Повечето хора свързват Милано с модата и дизайнерските марки за облекло, но градът е притегателна точка и за професионалистите в сферата на архитектурата, интериорния и градския дизайн.

Айрис Апфел и защо според нея трябва да започнем обзавеждането на една стая от килима

Първата стъпка в обзавеждането на една стая

Ето коя е тя

В края на април се проведе Salone del Mobile. Milano 2024, което се счита за най-голямото изложение за дизайн в света. Тази година Миланската седмица на дизайна събра близо 2000 изложители от 35 различни държави, за да представи тенденциите и иновациите в интериорния дизайн.

От House and Garden са подбрали три от основните тенденции, с които можем да вкараме повече естетика и индивидуалност у дома.

Устойчивост

През последните години все повече се говори за проектиране и обзавеждане на дома по устойчив начин. А в банята използваме и един от ключовите ресурси - водата. По време на изложението са били представени иновативни идеи за банята, насочени към оптимизирането на водния поток и поддържането на хигиената.

В категорията за устойчивост е спомената и меката тапицерия за мебели, чиято идея е да създаде усещането за максимален комфорт и уют у дома.

Смели цветове

Тази година в интериорния дизайн с пълна сила се завръщат ярките цветове и закачливите десени. Това включва както цветни щампи, така и златни акценти.

Доминиращ обаче е нюансът "обгорен портокал" (Burnt orange) - богат, наситен цвят, който присъства не само при мебелите, но и в декора, осветлението и цветовете за стените.

3 опасни тенденции в интериора, сред които открити тухли и висящи рафтове

Защо да не оставяме открита тухлена стена вкъщи

Които е добре да избягваме

Спа-баня

Освен на устойчивостта, тазгодишното изложение Salone del Mobile. Milano 2024 е поставило още един акцент върху банята, а именно превръщането ѝ в своеобразен оазис, в който можем да релаксираме пълноценно. Задължителна част от спа-банята са дълбоките вани и добавянето на аромати и растения за повече свежест.