Напоследък идеите в сферата на архитектурата стават все по-смели и по света се повяват все повече сгради, които можем да определим като впечатляващи и истинска атракция. Поредният пример е комплексът 1000 Trees в Шанхай, в речния залив Крийк Суджоу.

Merdeka 118, Куала Лумпур и коя е новата втора най-висока сграда в света

Коя е новата втора най-висока сграда в света

Само Бурж Халифа й е конкуренция

Проектът е дело на британското Heatherwick Studio и веднага бе оприличен на съвременната версия на Висящите градини във Вавилон - едно от седемте чудеса на света. Причината са тези 1000 дървета по богато осветената стъпаловидна фасада, от които идва и името на сградата.

Те са смесица от местни широколистни, вечнозелени, плодни и цъфтящи видове. На по-ниските нива на сградата са засадени цветя, които "създават вид на планински склон, който се променя със сезоните". Храсти и висящи растения също са включени в зеления дизайн, който е с общо 250 хиляди растения. Половината от тях вече са засадени.

От архитектурното бюро обясняват, че конструкцията е така създадена, че да изглежда сградата като "две планини, покрити с гори". Огромни бетонни стълбове, вдъхновени от естествените скални образувания, се използват за засаждането на всяко дърво, за да се издига то на определена височина на фасадата.

Създателите на проекта обясняват, че дърветата и останалата растителност играят ролята не само на естествени пречистватели на въздуха, но и на намаляват средните температури в района с няколко градуса. Затова и смятат, че подобен тип конструкции, изпълнени със зеленина, тепърва ще се срещат все по-често.

Комплексът е изграден на територията на бивша мелница за брашно и освен жилищни площ, ще включва и магазини, кафенета и обществени места. В завършен вид, по план през 2024 г., ще има и няколко музея, кино, офиси и бутиков хотел с 280 стаи и инфинити басейн с гледка към реката.

На нивата на долните тераси са предвидени пешеходни пътеки за разходки сред растителността. Едната фасада на сградата пък е украсена с рисунките на няколко известни улични художници, предава Daily Mail.