Векове наред бракът е бил обществено очакван, дори задължителен, макар че за жените той е означавал отказ от много лични права. Обикновено мъжът е този, който "управлява" семейството и е своеобразен началник на своята съпруга във всяка ситуация. Нещо, което е жертвало почти изцяло женската свобода.

Жената преди само 60 години - безгласна, бременна и в кухнята (защото е пенсионирана на 32)

Жената преди само 60 години - безгласна, бременна и в кухнята (защото е пенсионирана на 32)

Как се живеели жените през 60-те години на миналия век

За щастие съвремието, в живеем, е много по-различно. И въпреки това на много места по света жената все още се смята за непълноценни, ако не е омъжена. Затова нека си припомним примерите от историята, които доказват, че жените могат да живеят успешно - и дори феноменално, и без брак.

Жана д'Арк (1412-1431)

Покровителката на Франция, известна още като Орлеанската дева, е истински воин, макар да не притежава мъжката сила. Родена в малко село в Източна Франция, тя повежда цяла армия през няколко важни победи по време на Стогодишната война. Заловена е и изгорена на клада едва на 19-годишна възраст.

Кралица Елизабет I (1533-1603)

Бракът на Хенри VIII и Ан Болейн завършва със смъртта на Ан, която бива обезглавена от собствения си съпруг. От злополучната им връзка остава една дъщеря, чието наследяване на трона е оспорвано. Въпреки всичко, едва на 25 години Елизабет е коронована за кралица. Тя управлява цели 44 години, при това изключително успешно.

Флорънс Найтингейл (1820-1910)

Английската медицинска сестра се счита за основателката на съвременното професионално медицинско обслужване. Вярва, че Бог ѝ е дал професионалното призванието и затова се отдава изцяло на него, избирайки да бъде свободна жена. През 1860 г. създава училище за сестри - болницата "Сейнт Томас" в Лондон, което е първото светско училище по рода си в света. Международният ден на медицинската сестра, който се празнува по целия свят, е на датата на нейното раждане.

Мери Касат (1844-1926)

Американската художничка е една от малкото жени, които творят в стила на импресионизма. Още в съвсем млада възраст решава, че бракът няма да е съвместим с кариерата ѝ. Ползва се с уважението на големите творци от епохата като Сезан, Моне, Писаро, Реноар и Дега.

Коко Шанел (1883-1971)

Легендарната дизайнерка променя завинаги облика на модата. Преобразява дамското облекло, включвайки в него мъжки елементи. Тя е и единственият моден дизайнер в списъка на най-влиятелните хора на XX в. на списание Time.

Грета Гарбо (1905-1990)

Актрисите от Стария Холивуд са известни с многобройните си бракове. Но шведско-американската звезда Грета Гарбо се противопоставя на тази тенденция. През 1999 г. Американският филмов институт ѝ определя пето място в класацията си на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино. През 1955 г. получава почетен Оскар за цялостната си кариера и незабравимите превъплъщения на екрана.

Харпър Ли (1926-2016)

Тя е носител на престижната наградата "Пулицър" за книгата си "Да убиеш присмехулник", написана през 1960 г., който е обявена и за най-добър роман за всички времена във Великобритания. Родена е в САЩ, по време на Голямата депресия и никога не се омъжва.

Даян Кийтън (1946)

Холивудкската актриса е позната преди всичко от романтичните филми. Но в реалния живот романтиката съвсем не е сред приоритетите ѝ. Даян неведнъж е говорила за връзките си с другия пол, подчертавайки, че има много приятели мъже, с които се разбира прекрасно, но никога не е искала да бъде съпруга. Дори е казвала, че вероятно е единствената от нейното поколение, която е избрала никога да не се омъжва.

Кондолиза Райс (1954)

Райс е известен американски политик. Тя е първата жена Държавен секретар от афроамерикански произход, както и втората на този пост след Мадлин Олбрайт. Професор по политология, автор на книги и предподавател в университета в Станфорд. На въпроса защо не се е омъжвала, тя отговаря, че никога не е намерила някого, с когото да иска да прекара живота си.

Опра Уинфри (1954)

Емблематичното ѝ телевизионно шоу печели няколко награди Еми и се превръща в най-успешното токшоу в историята на телевизията. Последният му епизод е излъчен през 2011 г. Обявена е за най-богатия афроамериканец на 20 век и единствения в света милиардер от афроамерикански произход. От 1986 г. насам тя е във връзка със Стедман Греъм, но всъщност никога не е била законно омъжена за него.