Бъдещето на един от най-великите играчи в историята на футбола е вече ясно. Лео Меси ще продължи кариерата си в Интер Маями, което дойде като лека изненада за всички.

Саудитска Арабия променя не само футбола, но и спорта

Ще купи ли Саудитска Арабия футбола (и спорта като цяло)

Граници тук няма

Причина: другите две опции пред Меси изглеждаха по-изкушаващи. Първата бе да се завърне в Барселона, където парите нямаше да са толкова много, колкото в ПСЖ например, но все пак това е клубът, открил го за големия футбол.

Другата примамлива оферта бе от Ал-Хилал, които предлагаха на Лео Меси над 400 милиона годишна заплата. 35-годишният аржентинец обаче избра съвсем различна посока и се впусна по стъпките на много други популярни футболисти преди него, които са играли в САЩ.

За пример можем да вземем един от собствениците на Интер Маями - Дейвид Бекъм, който към края на кариерата си игра в ЛА Галакси. Престой в MLS имаше и наскоро пенсиониралият се Златан Ибрахимович, а дори в момента в лигата играят добре познати имена.

Още през 2020 г. се заговори, че Бекъм се опитва да убеди Меси да премине в Интер Маями, но тогава той избра ПСЖ. Е, очевидно Бекъм и съдружниците му са били доста убедителни, за да накарат футболиста да пренебрегне космическата оферта от Саудитска Арабия.

Защо и Барселона, Ал-Хилал изгубиха битката

Пред Mundo Deportivo Лео Меси говори за решението си, като е категоричен, че парите никога не са били водещи при решението му. Той дори твърди, че от Барса са му изпратили оферта и заплата, но те не са били важните в случая и не те са причината да пренебрегне испанския гранд.

Чисто и просто, Меси не иска някой друг да взима решенията за бъдещето му и да се стига до ситуации, в които заплатите на неговите съотборници биват намалявани, за да може да бъде плащана неговата. 

Аржентинецът дори е сигурен, че в клуба има хора, които не желаят неговото завръщане, защото го считат като негативно въздействие. Никога също така не е обмислял сериозно офертата от Саудитска Арабия, защото не парите са на преден план.

Не е обмислял и офертите, които е получавал от други европейски отбори, защото знаем, че на Стария континент иска да играе само за Барса. 

"Бих искал да съм близо до Барселона в бъдеще. Вече дори е решено, че със семейството ми ще живеем в града в даден момент. Надявам се, че един ден ще мога да помогна на клуба, защото го обичам."

Друга причина за решението му е, че иска да се измъкне малко от цялото внимание на Стария континент, за да помисли повече за семейството си.

Разбира се, феновете на футбола няма как да не са леко тъжни от факта, че фигура като Меси напуска Европа, защото той остави наистина много спомени и рекорди. Според спортния журналист Фабрицио Романо, за всички тези години в Европа аржентинецът е изиграл общо 853 срещи, в които е вкарал 704 гола и е направил 303 асистенции. Има спечели седем Златни топки и шест пъти е печелил Златната обувка.

Какво накара Меси да избере САЩ

Със сигурност Интер Маями не са предложили огромна заплата на Лео Меси като тази от Ал-Хилал, но пък са изиграли картите си по възможно най-добрия начин.

Според Boardroom, офертата на американския отбор не е била никак лоша. Не се знае каква ще бъде годишната заплата на Меси, но пък той ще получава проценти от почти всичко.

Футболистът ще получава процент от продажбите на абонаменти за Apple TV+. Но не на всички, а на тези, които си платят, за да гледат MLS. През миналата година Apple и MLS подписаха договор за глобалните права за излъчване на първенството за 10 години, който е на стойност 2.5 милиарда долара.

От друга страна, Apple вече обявиха документална поредица от четири части, която да проследи участията на Лео Меси на световни първенства. Включително и последното.

По подобие на тази сделка, adidas, които са официалният доставчик на екипировка на MLS, също ще дадат процент от продажбите си, свързани с първенството, на Меси. Не е ясно и дали футболистът няма да има клауза, позволяваща му в бъдеще да закупи някои от футболните отбори в САЩ.

А точно такава имаше и Дейвид Бекъм. Тя му позволяваше да направи именно това срещу 25 милиона долара - и той го направи. В момента Интер Маями се намира на последната 15-а позиция в Източната конференция на първенството и от Меси се очаква да възроди отбора.

Преди няколко години пък Меси похарчи 7.2 милиона долара, за да купи целия девети етаж от луксозна сграда във Флорида, припомнят от Los Angeles Times. Засега не се знае как точно, но със сигурност правила ще бъдат променени за аржентинеца.

Към момента MLS са наложили таван на заплатите. Той е в размер на 5.21 милиона долара и е общ за всеки един отбор. Толкова пари Меси би заработил в Ал-Хилал за около седмица. Вероятно за него ще бъде направено изключение. Или ще бъде променен таванът...

Ефектът Лео Меси - защо ПСЖ губи последователи в Instagram

Ефектът Лео Меси - защо ПСЖ губи последователи в Instagram

Феновете не са доволни

Самият Лео Меси каза, че сделката все още не е финализирана, но ефектът вече се усеща. Очаква се той да направи дебюта си най-рано през месец юли, но цените на билетите за мача на Интер Маями през септември срещу Лос Анджелис се препродават на цени до 4700 долара.