Наред с поредици като "Междузвездни войни", "Хари Потър" и "Джеймс Бонд", филмите за Индиана Джоунс също се нареждат сред най-емблематичните в историята на киното. Затова и не е изненада, че предмети, носени от актьорите по време на снимките им, сега се продават за главозамайващо високи суми.

За колко продадоха секси бикините на принцеса Леа от “Междузвездни войни”

За колко продадоха секси бикините на принцеса Леа от “Междузвездни войни”

Едно от най-емблематичните облекла в кино индустрията

Последната вещ, носена от Харисън Форд във втората част от франчайза за археолога-приключенец, е била купена по време на търг за цели 630 000 долара. Става дума за шапка, специално направена за снимките на филма "Индиана Джоунс и храмът на обречените" от 1984 г.

Във филма Харисън Форд я носи още в самото начало - в сцена, в която той и спътниците на героя му скачат от разбиващ се самолет в надуваем сал, докато се опитват да се измъкнат от китайска престъпна банда.

Превърналата се в емблематична шапка е била носена и от Дийн Ферандини - дубльора на актьора в главната роля. За търга тя се е предлагала и с непубликувани досега снимки на вече покойния каскадьор, облечен с костюм, включително шапката. Тя всъщност е била негово лично притежание, пише BBC.

Въпросният модел е по-нова версия на оригинала, който можем да видим в първия филм "Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот" от 1981 г. Създадена е от лондонската Herbert Johnson Hat Company и освен че се характеризира с по-заострена горна част, е разпознаваема и с инициалите "IJ" във вътрешната подплата.

Шапката, която се е продала на търга в Лос Анджелис в края на миналата седмица, е достигнала повече от двойно по-висока цена, в сравнение с идентична шапка, продадена през 2021 г. за 300 000 долара, пише The Hollywood Reporter.

От Propstore - аукционната къща, организирала продажбата на по-новата и скъпа шапка, са продали реквизит и от продукциите на "Междузвездни войни", "Хари Потър" и "Джеймс Бонд".

По време на търга са били купени още шлем от "Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите" от 1983 г. за 315 000 долара, както и магьосническа пръчка, използвана от Даниел Радклиф в "Хари Потър и Затворникът от Азкабан", за 53 550 долара.

Костюм, носен от Даниел Крейг във филма за Джеймс Бонд от 2012 г. "007 Координати: Скайфол" Skyfall, също е бил купен за висока сума и по-точно - за 35 000 долара. Шапката на Индиана Джоунс обаче е била най-скъпо продадената от всички предмети.

Най-скъпият предмет от Титаник - колко струва джобният часовник на най-богатия пътник

Над 2 милиона долара - която е най-скъпата вещ от Титаник

Все така доходоносен

По думите на Брандън Алинджър - главен оперативен директор на Propstore, аукционната къща е "горда, че е свързала толкова широк кръг от фенове с историческите предмети, които ценят".