Вече е април, пролетта е тук, а ние сме изпълнени с надежди за предстоящите топли дни. Поглеждаме към един от популярните жанрове в литературата - young adult, който шеговито наричаме "книги за тийнейджъри". Защото какво друго е пролетта, освен тийнейджърството на годината?

"Всичко, което мислех, че знам"

17-годишната Клоуи има сериозни планове за бъдещето - ще учи усърдно, ще завърши с отличие и след това я очаква някой престижен колеж. Всичко това е разбито на пух и прах, когато става ясно, че Клоуи се нуждае от спешна трансплантация на сърце.

Снимка 569011

Източник: Enthusiast

А с новото сърце започва и трансформацията й - тя внезапно започва да се интересува от сърф, където среща привлекателния Кай. Освен това има натрапчиви сънища, свързани с места и хора, които никога не е виждала.

Изд. Enthusiast, 18 лв.

"Щипка магия"

На мрачния остров Кроустоун живеят три сестри. Бети, Флис и Чарли нямат по-голямо желание от това да се махнат от родното си място, но вместо това получават няколко предмета с магическа сила: стара пътна чанта, комплект матрьошки и огледало с позлатена рамка.

Снимка 569010

Източник: Колаж / Лабиринт

Чрез тях, както и с помощта на тайнствен затворник, трите сестри може и да успеят да развалят проклятието, което тегне над семейството им.

Изд. Лабиринт, 19.90 лв.

"Сърцето на вещицата"

Скандинавската митология е вдъхновение за филми, сериали, както и за много книги. На нея стъпва и дебютният роман на Дженевийв Горничек, в центъра на който е Ангрбода. Младата вещица е наказана от бог Один, но оцелява, за да се спаси в гората и да се влюби в измамния Локи.

Снимка 569009

Източник: Колаж / Orange Books

Двамата имат три деца, дарени с необичайни умения. Ангрбода смята да ги отгледа далеч от всевиждащото око на Один, но блаженият й живот въобще няма да трае дълго.

Изд. Orange Books, 22 лв.