На 27 декември 2022 г. първият български научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" отплава от пристанище Варна. Целта му е остров Ливингстън край Антарктида, където се намира базата на българските полярници.

Снимка 610236

Източник: Storytel

Какво ги очаква на Белия континент? Крие ли се нещо зловещо под ледовете? Колко от тях ще се сблъскват с необясними събития? "Една от историите, които ме вдъхновиха, беше свързана с факта, че много учени разказват, че са сънували починалите си близки при първата нощ, прекарана на остров Ливингстън", казва Васил Попов.

Авторът на популярния аудиосериал и роман "Мамник" преди седмици представи новата си аудиопоредица "Пермафрост", чието действие се развива на българската база в Антарктида. В нея геологът Кузман, който е част от полярниците, тръгва да търси изчезналия си брат-близнак, след като се сблъсква с древно зло.

Снимка 610234

Източник: Storytel

"В "Пермафрост" обаче - за разлика от "Мамник", има не само митове и легенди, но и много повече наука. Аз самият съм се занимавал и с екология, и хидробиология. Затова исках да предам и тази моя страст. Повечето от главните герои на аудиосериала се занимават с наука - имаме геолог, хидробиолог, зоолог..."

Фолклор обаче не липсва и в "Пермафрост", където научаваме легенди на племената яган и селкнам, населявали някога архипелага Огнена земя. Фолклорните образи са една от отличителните черти на "Мамник", която го превърна в истински хит. "Със сигурност фактът, че в книгата фолклорът ни е представен, без да се идеализира и да клони към псевдопатриотичното, е допринесъл за успеха й", казва и авторът й.

Снимка 610239

Източник: Storytel

"Има много неща от фолклора ни, които не са известни на повечето от нас. Поставих си за мисия да ги възродя, вграждайки ги в историите си. Мисля, че това е начинът да предизвикаме интереса на хората към тези иначе забравени демонични създания. Едно такова чудовище бе мамникът. Именно с историята за него спечелих конкурса за пилотен епизод на аудиосериал, който Storytel организира през 2020 г."

Как се работи по аудиосериал и как - по роман? Кое ви беше по-трудно - да създадете аудиопоредицата "Мамник" или да я превърнете в книга?

В един аудиосериал всеки епизод трябва да има своите "кукички" - да завърша по начин, който да кара слушателя веднага да иска да разбере какво се случва в следващия епизод. Всеки епизод трябва да има своята кулминация, докато в един роман човек може да си позволи да има само една кулминация.

Снимка 610235

Източник: Storytel

Понеже това е формат, предназначен първо за слушане, за мен беше много важно диалозите да са "живи" и реалистични. Речевата характеристика на всеки герой е от голямо значение, за да може историята да е правдоподобна и слушателят да ѝ повярва. В "Мамник" имаме огромно разнообразие от герои - има хора, говорещи на диалект, такива, които страдат от деменция, и т.н... В "Пермафрост" пък има много герои от различни националности. В историята за Антарктида една от главните героини заеква - особено в стресови ситуации.

Участвате ли в избора на актьорите, които да четат произведенията ви? И доколко те са важни за начина, по който ще приемем аудиоисторията?

Александър Сано допринася много за студената атмосфера на "Пермафрост". Според мен гласът му пасва идеално на историята за българските полярници. Дори не се затрудни с пелтеченето на една от главните героини.

Снимка 610233

Източник: Storytel

Помня как чух само малка част от пробата на Владо Пенев, която той беше записал за "Мамник". И веднага си казах, че той трябва да прочете историята. Нямаше съмнение за мен. Мисля, че прочитът на една такава книга представлява 50% от удоволствието, което носи един аудиосериал. Прочитът на Владо направо обрисуваше картини пред очите ми.

Иронията е, че самият аз започнах да сънувам кошмари със сцени от "Мамник", след като чух прочита на Владо в Storytel. Звучи абсурдно авторът да сънува кошмари със сцени от собствената си книга, но... Факт!

Сещаме се за два сериала, които се занимават с подобен на "Пермафрост" сюжет - Katla и Fortitude. Черпите ли вдъхновение от подобни продукции? Кои са сериалите, които са ви впечатлили, и бихте ни препоръчали?

Черпя вдъхновение от всякакви сериали и книги. Специално за "Мамник" това е сериалът Dark на Netflix. Българският сериал "Дяволското гърло" ми е повлиял много. За "Пермафрост" много исках да пресъздам атмосферата на "Нещото" на Карпентър и сериала "Ужас", създаден по едноименното произведение на Дан Симънс. С приятели се шегуваме, че "Пермафрост" е нещо средно между "Ужас", "Нещото", "Титаник" и "Игра на тронове"... Защото в "Пермафрост" имаме кораби, ледове, ледени чудовища, мистерии...

Снимка 610237

Източник: Storytel

Няма как да не попитаме и за книгите - аудио и класически, които ви допаднаха и бихте искали повече хора да прочетат?

Ако трябва да съм честен, аз наистина чета всичко. Дори "Пермафрост" и "Мамник" не са само хорър истории. В тях има фентъзи, трилър, митология, любов... Мисля, че в тях личи влиянието ми от писатели, които не творят в жанра хорър. Например Ремарк и темите му за живота и смъртта... Обожавам Казандзакис, Дан Симънс, Петър Делчев.

Занимавате се и с телевизионни сценарии. Бихте ли разказал малко повече за това, както и по какво работите в момента?

По отношение на телевизионните сериали на този етап мога да разкрия съвсем малко детайли. Със Захари Бахаров работим по сериал, който е продуциран от БНТ. Казва се "Мъртар" и по подобие на "Мамник" ще съчетава тъмни страни от фолклора ни и криминална загадка. Мисля, че такъв проект ще се се случи за пръв път в България и нямам търпение да видя резултата!

Какво ви предстои до края на 2023 г.? И ще има ли продължение на "Мамник"?

С излизането на "Пермафрост" със сигурност разговорът ще се върти известно време около историята там. Както споменах по-горе, работя вече по няколко сериала. И да - също и по продължението на "Мамник". Мисля, че вече можем да кажем, че и "Пермафрост" ще излезе на хартия по някое време - за радост на всички фенове, които искат да държат книгата в ръцете си.

Все още е рано да се каже кога точно ще се случи това. Но пък до тогава хората могат да се насладят на прочита на Александър Сано в Storytel, където, освен всичко, имат и възможността да четат сериала и под формата на електронна книга.