Един от най-известните и успешни анимационни филми е "Замръзналото кралство", като втората част досега държеше рекорда от 358 милиона долара приходи в бокс офиса.

"Шазам! Яростта на боговете" и лошото представяне на филма в бокс офиса

Провалът на "Шазам! Яростта на боговете" в бокс офиса

Какви ли са възможните причини

Още първите пет дни след премиерата си обаче "Супер Марио Bros: Филмът" достига нов връх - с 377 милиона долара в бокс офиса. Така новият семеен филм, който е втора холивудска версия на хитовата игра на Nintendo, отбелязва най-успешното начало за анимационен филм след пускането си в глобален мащаб.

"Цифрите са сензационни", отбелязва анализаторът Дейвид А. Грос, който дори прогнозира, че анимацията може и да бъде филмът номер едно за 2023 г.

Филмовите критици обаче далеч не споделят това мнение. В своя статия Питър Брадшоу от The Guardian например нарича "Супер Марио Bros: Филмът" "досаден и плосък" и го определя като разочарование в сравнение с версията от 1993 г. с участието на Боб Хоскинс.

В Rotten Tomatoes анимацията е събрала едва 56% одобрение от критиците, но пък за сметка на това цели 96% от публиката. Илон Мъск също не пропусна да изрази мнението си по въпроса с възхода на филма, като написа в Туитър, че "критиците са толкова откъснати от реалността!"

Hollywood Reporter пък пише, че феновете явно не се интересуват толкова от отзивите и същинско доказателство за това са рекордните в бокс офиса числа, които отчитат приходите.

"Титаник", "Аватар: Природата на водата" и новият номер три в бокс офиса

Филмът, който потопи "Титаник"

Джеймс Камерън може да бъде победен от...

Филмът чупи и други рекорди, сред които за най-добър дебют на филм, базиран на видео игра и най-добър дебют за 2023 г. досега, пише BBC.