"Прекарах дълги години в тишина - като си пуснех музика, ми пречеше да си събера мислите." Подобно признание e изненадващо за Ваня Щерева - преди всичко певица, но и писател, актриса, създател на авторски бижута. Ето че след 15 години тишина обаче тя пусна нова песен.

"Restart" е писана през есента на миналата година, когато Ваня работи като редактор във втори сезон на романтичното риалити "Ергенът" - и това е още един от талантите й. Графикът тогава е интензивен, но тя успява да намери минути за себе на терасата на хотела в Бодрум, където вървят и снимките.

"Ергенът", Евгени Генчев, Ваня Щерева и какво разкри тя за риалити шоуто

Какво разкри Ваня Щерева за "Ергенът" и за самия Евгени Генев

Певицата и писател е редактор на риалитито

"Диктофонът ми е пълен с изпяти фрази, които хрумваха непрекъснато", казва тя. Текстът на "Restart" обаче се ражда не на балкона, а на летището, когато й се налага да лети до Лондон за представление на "Пощенска кутия за приказки", а полетът има голямо закъснение.

"Лежах на една пейка на гейта и слушах песен, изпята много красиво и тъжно от Мила (дъщеря й Мила Роберт - бел.авт.), и започна да се ражда текстът. Реално в тази песен разказах едно към едно тогавашното си състояние на това летище."

Виждаме тази история и във видеото на "Restart", което е режисирано от Стайко Мурджев, снимано от Виктор Милушев и е с участието на Ваня, и македонския актьор Кире Гьоревски. "Стайко обича крайните състояния. Добре че беше той да ме управлява", признава Ваня и допълва, че ако сама беше режисирала клипа, нямаше да е толкова експресивна.

Песента представлява и още една любопитна колаборация за певицата - с дъщеря й Мила Роберт. Първоначално Ваня Щерева се страхува от съвместната им работа, но реалността показва, че страховете й са неоснователни. "Седнахме си тримата - аз, тя и Камен, музикалният продуцент на "Restart", и съвсем гладко и приятно я аранжирахме за няколко часа."

Това e първата ти нова песен от 15 години насам. Това означава ли наистина, че нито веднъж не започва да пишеш песен през цялото това време?

Ами да. Правих бижута през това време и писах книги. Сега просто не ми се разказват истории в разкази, романи и стихове, разказват ми се в песни. То е едно и също. Просто различни изразни средства.

"Restart" е за любов - вечна тема. Казвала си, че надеждата в любовните връзки е най-вредна. Какво имаш предвид?

Това за надеждата в едно стихотворение го бях написала. Става въпрос за момента, в който нещата в една връзка започват да се прецакват - то винаги се усеща. Смятам, че е по-добре за себесъхранението на човек да отреже надеждата, че нещо ще се промени към добро, или че ще се върне онова време на началото, когато е било много хубаво. Да се "бориш" за любов, според мен е безумно. Тая работа не е битка. Или се получава, или не. И като видиш, че отсреща нещата не са вече такива, каквито са били, по-добре е да си реалист. Като изхвърлиш надеждата, по-лесно ще си излекуваш чувствата, които накрая са доста неопределими - чувства към човека ли са наистина, или егото крещи, че си загубил...

И пак по темата с любовта - втори сезон на "Ергенът" приключи, където ти беше редактор. Кажи ни как се редактира риалити формат?

Редакторът е преди всичко свидетел на събитията, запаметява всичко, което се е случило. Подкрепящ елемент. И създател на ред. Не пише сценарии, както хората си мислят. В риалити сценарий не може да има. Има само ред - днес отиваме на среща еди къде си, играем еди каква си игра, после е време за коктейл, после за церемония.

Чисто като човек как се отнасяш към идеята любовта да бъде намерена в риалити?

Всяко момиче влиза в този формат под ръка със себе си - с характера си, със способността си да показва емоции, с яснотата, че не е единствена. И съответно там се развиват едни отношения, които са съвсем естествени. Дали някоя има стратегия за "шоу" и решава да го прави, това си е нейно решение. Дали някоя е дошла, за да натрупа последователи после, а не да търси любов, пак си е нейно решение, което не е изключено в движение да промени. Камерите просто снимат това, което се случва. А дали е възможна любов - признавам, че бях леко скептична преди да го видя с очите си. Ето че се случи. Значи е възможна.

Видео каналът ти в YouTube става все по-популярен и за това допринася видеокастът ти "Наобратно". Как избираш гостите и темите за него? И имаш ли в главата си визия за бъдещето му?

Не, нямам визия за бъдещето му. Основният ми принцип в живота е лекота. Не обичам да насилвам нещата. Напоследък се случиха много гости накуп - заснех ги в рамките на една седмица и пуснах начесто епизодите с Папи Ханс, Евгени Генчев и Карбовски. В момента съм си дала почивка, защото правя нова песен и клип. Има много предвидени гости, но ще направя епизодите, когато имам настроение за това. Най-трудното е монтажът, защото го правя сама. Почти нищо не режа от разговорите, но променям плановете, за да е по-динамично.

Гостите избирам съвсем спонтанно - няма цел, стратегия, точен момент. А самите разговори - категорично си забранявам да мисля за тях предварително и да имам тема. Най-важна ми е спонтанността - накъдето тръгне разговорът, натам. Искам да видя този човек в по-естествена светлина, не като на интервю. Иска ми се зрителят да се чувства така, сякаш присъства в тази компания. И то става - често в коментарите пишат, че все едно са с нас. "Наобратно" ще продължи дотогава, докогато ми е приятно да го правя. Сега малко пауза и време да подобря технически нещата, че много се дразнят хората на звука, и са прави.

В "Наобратно" прочете текста и на бъдеща своя песен - "Къси дози допамин". Кога да я очакваме и представила ли си си видео и за нея?

Любимата ми песен дотук. Записана, готова и в колаборация с наш дует. По-нататък ще разберете кои са момчетата. Беше случайна среща, изкефиха се на песента и я направихме заедно - беше като летене. И клипът е изцяло измислен, но иска време за подготовка. Отново със Стайко Мурджев и Виктор Милушев ще го правим. Плановете ми са да излезе през септември-октомври. Дотогава ще се появи една друга песен, по която в момента работя.

Виктория Георгиева - от X Factor, през Евровизия до договор с Warner Music

Виктория Георгиева - от X Factor, през Евровизия до договор с Warner Music

Певицата за сътрудничеството с една от най-големите музикални компании в света и за новата си песен "Lover's Trial"

Какво предстои за теб в следващите месеци?

Идва лято - засилвам вниманието си върху бижутата, снимането им, публикуването им в социалните мрежи. Междувременно ще се появят две песни, два клипа и поне три епизода от "Наобратно". И, ако остане време, трябва да се правят нови аранжименти на стари песни, че вече има покани за участия, но само с един "Restart" няма как да стане.