Има нещо гнило в "Ергенът"... Нещо дълбоко притеснително в телевизионен формат, който превръща съкровено и лично нещо като намирането на любовта в риалити. И може би точно това е причината милионите му зрители ("Ергенът" е франчайз с издания в 36 държави), да отричат, че го гледат, харесват или се вълнуват от случващото се на екрана. Макар рейтингите на предаването да показват друго.

Какво ни очаква във финалните два епизода на "Ергенът"

Какво ни очаква във финалните два епизода на "Ергенът"

Коя ще е дамата на сърцето на Евгени Генчев

Не съм гледала първия сезон на българския "Ергенът", честна дума. Тази година обаче любопитството надделя и ето ме сред редовните зрители, които очакваха да разберат коя от 25-те жени ще избере пианистът Евгени Генчев. И на какви унизителни "състезания" ще трябва да се подложат те, за да си спечелят минути в неговата компания.

Защото май наблюдавахме точно това - бой с балони на импровизиран тепих, игра на народна топка, състезание по танци, за което участничките са облечени в оскъдно облекло, борба по двойки в басейн, пълен със слуз, доене на кози. И любимото ми - хвърляне на булчински букет по мишена.

Снимка 618733

Източник: bTV

На какво ли не са готови хората за любовта. Или по-скоро за своите пет минути слава, защото по традиция "Ергенът" по света, а и у нас, произвежда много повече Instagram звезди отколкото успешни бракове.

А мотивите на участниците в предаването - и на момичетата, и на ергена, дори не са толкова интересни. В крайна сметка всеки се опитва да докаже нещо на себе си или на околните - да излезе от зоната си на комфорт, да популяризира кауза, да направи реклама на бизнеса/заниманието си, да стане "видим" за евентуални бъдещи партньори.

Снимка 614816

Източник: bTV

Мотивите на зрителя обаче остават загадка. "Гледам го, защото съм психолог и за мен са интересни взаимоотношенията, които виждаме." "Гледам, защото няма друго за гледане." "Въобще не гледам "Ергенът", но тази Х е отвратителна и въобще не е за него."

Коментарите в социалните мрежи показват, че явно всеки си има своето оправдание за гузното удоволствие пред екрана. А може би няма нужда да се оправдаваме?

Може би дълбоко в себе си, незнайно и за нас самите, на фона на ширещата се пошлост и меркантилност на съвременното общество, просто имаме нужда от малко романтика? От чувството, което се изпитва по време на любовна среща по залез слънце край морето. От вълнението да споделиш себе си с друго човешко същество. И от плахото обещание, че все пак любовта е всичко, от което се нуждаем.

Финалът на втори сезон на "Ергенът" е тази вечер, 18 май, от 20 ч. по bTV.