Брет Янг и Еди Чен се запознават, когато и двамата ходят на уроци по математика след училище. Момчетата израстват в Австралия, но сега вече пътуват по целия свят и разпродават билетите си за концертите си в различни международни зали.

10 метъл банди, чийто втори албум е най-добрият им

10 метъл банди, чийто втори албум е най-добрият им

От Black Sabbath до Trivium

Дуото се нарича TwoSet Violin и започва да трупа популярност чрез онлайн съдържанието, което създава. С над седем и половина милиона последователи във всички социални медийни платформи и повече от милиард гледания в YouTube канала им, момчетата от Бризбейн показват как общността, обединена от класическата музика, може да привлече нова аудитория с въображение и практика.

Двамата сега са в началото на 30-те си години, но започват да публикуват забавни и информативни видеоклипове в YouTube още през 2013 г. Съдържанието им варира от хумористични видеа, в които осмиват неправилното представяне на класически музиканти, например във филми, до образователни, в които пък разказват повече за класическата музика и музикантите, с идеята да повишат осведомеността по темата за нарастващата си млада аудитория.

Когато създават YouTube канала си, видеата на TwoSet Violin често са споделяни от техни колеги класически музиканти, които, естествено, схващат и оценяват нишовия хумор на момчетата. С годините те стават все по-популярни и тогава вече идва и признанието им от други класически музиканти. Оказва се, че благодарение на онлайн съдържанието на Брет Янг и Еди Чен, все повече, и то млади хора, започват да ходят на концерти с класическа музика.

"Искаме да останем верни на същността на класическата музика, но в същото време да намираме начини да се свързваме и да срещаме хората там, където са", споделя Еди Чен в свое интервю за BBC по повод един от концертите им в Лондон.

Билетите за събитието са напълно разпродадени, а една млада дама от публиката споделя пред британската медия, че е започнала да гледа и слуша TwoSet Violin като начин да разбере страстта на съпруга си към класическата музика.

"Аз съм човек, който никога през живота си не е свирил, обичам да слушам класическа музика и търсех лесен начин да науча малко повече", издава тя. И допълва, че вече се чувства като част от общността.

"Във всеки видеоклип откривам нещо ново. Малко по малко започнах да разбирам вътрешните шеги", казва още Моли.

На концерта на дуото присъстват и съвсем млади, прохождащи музиканти, като например 14-годишната Джорджина Хил, която споделя, че е гледала всичките им видеоклипове през годините назад.

За спирката от турнето им в Лондон дори пътуват и чужденци от съседни страни. Мод, който следи TwoSet Violin от 2017 г., е пристигнал от Франция специално за концерта и признава, че харесва дуото, защото прави класическата музика "лесна за разбиране за всички и са доста забавни".

"Тъй като свиря на цигулка, много харесвам видеоклиповете им", допълва още той.

Изглежда, че мисията на TwoSet Violin да привлече повече млади хора да се занимават с класическа музика, определено има успех. За това със сигурност е допринесло присъствието им в социалните мрежи, тъй като, както добре знаем, подрастващите прекарват по-голямата част от времето си там.

9 музиканти от най-известните групи, позорно изгонени от колегите си

9 музиканти от най-известните групи, позорно изгонени от колегите си

От Beatles до Metallica

"Едно от нещата, които са наистина впечатляващи в това, което правят TwoSet Violin, е, че предлагат много широк спектър от съдържание", казва също пред BBC д-р Кавана, анализирал адаптацията на класически изпълнители, включително Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис и Английската национална опера, към дигиталния свят.