В шоуто The Dating Game през 1978 г. Черил Брадшоу се запознава с Родни Алкала - дългокос фотограф, който обича да скача с парашут и да кара мотоциклет в свободното си време. Това, което тогава тя не знае обаче е, че той е един от най-ужасяващите серийни убийци в американската история.

Woman of the Hour - филмът, който разказва историята на серийния убиец Родни Алкала

Woman of the Hour - филмът, който разказва историята на серийния убиец Родни Алкала

Нов криминален трилър, който си струва гледането

Тези реални събития са разказани в Woman of the Hour - режисьорският дебют на Анна Кендрик, който от седмица е вече наличен за гледане в Netflix.

Трилърът проследява как Родни Алкала (в ролята е Даниел Зовато), примамва млади жени, като им предлага да ги снима, преди да ги убие. Другият главен герой във филма е Черил Брадшоу (изиграна от режисьорката Анна Кендрик), която е амбициозна актриса, бореща се със сексизма в индустрията и вярваща, че предаването The Dating Game може да е ключът към големия ѝ пробив.

Именно там пътищата на двамата се пресичат. Продуцентите не са имали представа, че Алкала е сексуален престъпник, тъй като не са направили особено щателна проверката на участниците. А самият Алкала не е изглеждал подозрително, тъй като е бил привлекателен, интелигентен и вежлив, изобщо - бил е чудесен кандидат-участник. И въпреки това, когато е излязъл на сцената, облечен в кафяв костюм, ръцете му са били окървавени. А когато Черил Брадшоу го е избрала, той се е зарадвал, докато публиката е аплодирала.

Това, което спасява жената от трагичен развой на събитията по-нататък, е, че почти веднага е усетила, че нещо не е наред. Тя се е обадила в продуцентския офис на предаването и е казала, че иска да отмени срещата, която е трябвало да последва.

По думите на екипа на The Dating Game, които си спомнят за случая, Черил Брадшоу е харесвала неговата игривост, но когато наистина го е срещнала зад кулисите, е усетила побиващи тръпки и си е помислила, че има нещо странно и лошо в него.

"Думата беше "страховит": "той ме изплаши, имаше нещо в него, което ме караше да се чувствам нервна". Не я е отблъснало нещо, което той е казал. Просто присъствието му, нещо в начина, по който изглеждаше и се държеше, и в начина, по който я гледаше, и тя се изплаши", обяснява Алън Уорън, автор на книгата The Killing Game: The True Story of Rodney Alcala.

След предаването Черил Брадшоу никога повече не вижда Родни Алкала. Нито пък изпълнява актьорските си амбиции. Вместо това тя напуска Калифорния, за да създаде свое семейство. За съжаление обаче вече не е между живите, тъй като почива от рак.

Родни Алкала пък продължава с убийствата. През 1979 г. отнема живота на 12-годишния Робин Самсо, след което е арестуван в къщата, в която тогава е живял с майка си, и изправен пред съда. Въпреки повторния процес и отмяната на присъдата на два пъти, той остава в затвора десетилетия. До 2010 г. ДНК технологията е вече напреднала достатъчно и го свързва с множество случаи на убийства.

В крайна сметка Алкала получава доживотна присъда за пет убийства в Калифорния, извършени между 1977 и 1979 г. Властите обаче изчисляват, че той може да е убил до 130 души в цялата страна. През 2013 г. се признава за виновен за две убийства в Ню Йорк и получава допълнителни 25 години. Преждевременно, през 2021 г., той умира от Алцхаймер в болница в Калифорния, на 77-годишна възраст.

И до днес психологическата му мотивация за жестоките престъпления не е много ясна, тъй като за него се знае, че е бил отгледан в любяща среда. Братята и сестрите му са били успешни, в цялото му семейство не се знае да е имало прояви на насилие. Твърди се, че той не е бил нито сексуално, нито физически малтретиран, нито пък тормозен в училище.

Всъщност е бил наистина интелигентен, красив, общителен, имал е приятели и семейство, което го обича. Предполага се дори, че мотив за деянията му може да се търси в това, че е бил разглезен, но е и в това, че самият той е бил жертва.

Родни Алкала е извършвал убийствата по брутален начин. Две от жертвите са били голи след смъртта си, като едната е била изнасилена с чук. Всички са били душени и третирани така, че да се удължи агонията им. След като бил заловен, следователите открили в шкафчето му около 1700 снимки главно на жени и момичета, за които не се знае дали са живи, изчезнали или убити, както и десетки бижута, принадлежали на жертвите му, пише The Guardian.

Мат Мърфи, бивш прокурор от отдел "Убийства", работил по случая Алкала, автор на книгата The Book of Murder и консултирал филма Woman of the Hour, споделя за убиеца: "Той е роден с половин душа. Успяваше да се измъкне от абсолютно ужасяващо садистичните изнасилвания и убийства на тези бедни жени. Не мисля, че има нещо лошо в моралните компаси на тези момчета. Те го правят, защото обичат да го правят и избират да го правят."