През октомври 2020 г. Бил Сумиел има тежък ден. 71-годишният мъж, който страда от бъбречна недостатъчност и е на диализа от няколко години, се озовава в съдов център на около 50 км от дома си за втори път в рамките на 24 часа. Предишния ден брат му го кара до Васкуларния институт във Вайнланд, Ню Джърси, за рутинно отпушване на отвора за достъп до диализа, но през нощта неочаквано отново се запушва.

Оскар Оглина - момчето, което пребори рака и сбъдна мечтата си

Момчето, което пребори рака и сбъдна мечтата си

И вече е дипломиран лекар

Сумиел е добре запознат с борбите с бъбречно заболяване. Диагностициран е с диабет преди повече от 20 години, което води до проблеми с бъбреците му. Той влиза в списъка за трансплантация, но така и няма съвпадение през годините. Така че продължава с лечението си в очакване на своя бъбрек. Тъй като няма кой да го вземе от болничното заведение Сумиел решава да използва услугите на Uber от болницата.

31-годишният Тимъти Летс шофира на север, за да посети приятел, когато телефонът му издава сигнал със запитване за превоз на Сумиел до дома. Пътуването е извън пътя на Летс. Все пак той решава да го вземе, защото се замисля, че ако пътникът идва от медицинско заведение, вероятно има нужда от превоз.

Когато Сумиел влиза в колата, Летс вижда, че по-възрастният мъж е летаргичен, но в добро настроение. И след като се отправят към 40-минутното пътуване до дома на Сумиел в Салем, двамата започват да си говорят.

"Бил наистина изпълни въздуха с положителна енергия", казва Летс, който споделя със Сумиел, че е горд ветеран от армията. Сумиел, който работи по продажбите в компания, която произвежда тръбопроводи, споменава, че в миналото се е радвал да бъде доброволец в своята църква и в своята общност, като дори е бил президент на градския съвет.

Алекс Нюлав, донорство и как органите на момчето спомогнаха за спасяването на шест човека

Как смъртта на един младеж спомогна шестима други да живеят

Историята на Алекс Нюлав

Но в момента той доброволства все по малко, защото диализното лечение го изтощава напълно. Тогава Сумиел разкрива, че чака подходящ донор на бъбрек. Летс се шегува, че би бил добър кандидат за донор, като се има предвид, че не пие и не пуши. Сумиел се съгласява, но бързо сменя темата, за да не си говорят само за болести.

Летс обаче не може да спре да мисли за това, защото силно вярва, че е важно да помагаме на другите хора, така че даряването на бъбрек "беше нещо, което винаги е било в ума ми", казва той. Освен това той наистина харесва и уважава Сумиел.

Снимка 650109

Източник: iStock

И така, малко преди да стигнат къщата на Сумиел, Летс казва: "Бих искал да проверим дали съм подходящ, за да ти дам бъбрек."

"Бях шокиран", спомня си Сумиел. Толкова е бил развълнуван, че ръцете му треперят, докато едва успява да напише името си, когато си разменят контакти.

След като влиза в дома си, Сумиел казва на жена си: "Шофьорът на Uber току-що ми предложи бъбрека си!"

След първоначалното вълнение Сумиел започва да се чувства малко по-малко оптимистичен. И макар да е трогнат от предложението на Летс, започва да се чуди дали не е бил просто емоционален момент. Дали някога ще го чуе отново и каква е вероятността да има съвпадение за донорство.

Но Летс е верен на думата си. Той се свързва със Сумиел само няколко часа по-късно, а след една седмица Летс вече е говорил и с програмата за бъбречна трансплантация. След продължил месеци процес на скрининг - включително интервю, споделяне на медицински досиета, среща със защитник на живи донори и тестване, резултатите са ясни, а именно, че Летс е идеалният донор и той и Сумиел си пасват перфектно.

Дейвид Орин - момчето, което хваща змии с голи ръце

Момчето, което не се страхува да бъде ухапано от змия

Дейвид Орин има доста опит

Така на 7 декември 2021 г., 14 месеца след като случайно се озовават в една кола, Сумиел и Летс са оперирани успешно.

Днес Сумиел се чувства добре, работи дистанционно на пълен работен ден и се наслаждава на времето със семейството си. Няма и повече диализа.

Летс пък се мести в Германия, където работи в отдела за семейство и морал, благосъстояние и отдих на армията като цивилен. Двамата със Сумиел поддържат връзка и очакват с нетърпение деня, в който могат да се съберат отново, пише Reader's Digest.