Летните Олимпийски игри в Париж са само на около месец разстояние от нас и всички спортисти, които ще вземат участие на тях, вече се подготвят усилено.

Две Олимпийски игри и една квалификация по-късно - 46-годишната плувкиня, която не спира да се състезава

Две Олимпийски игри и една квалификация по-късно - 46-годишната плувкиня, която не спира да се състезава

За Габриел Роуз възрастта е само число

Все пак една от големите мечти на всеки спортист е да участва на Олимпиада, където да може да представи родината си по възможно най-добрия начин. 

Но вече три тенисистки заявиха, че няма да участват на Олимпийските игри 2024. Става дума за Арина Сабаленка, Онс Жабер и Ема Радукану.

И трите бойкотират Игрите, за да не подложат здравето си на риск. Причината е, че в момента текат турнирите на трева, а след няколко седмици започва и Wimbledon, който също се играе на трева.

На Олимпиадата обаче ще се играе на клей. А три седмици по-късно стартира US Open, който е на твърда настилка. Тази рязка смяна на настилките обаче крие в себе си много рискове от контузии.

Арина Сабаленка заяви, че няма да участва, защото графикът на WTA е прекалено натоварен. След Олимпиадата тя трябва да замине за Канада, за да участва в задължителен турнир. А времето за почивка е сведено до минимум.

"Трябва да слушам тялото си и да следвам съветите на моя медицински екип", заяви световната номер три в момента.

Онс Жабер, която е на 10-то място в света, също ще сложи здравето си като приоритет пред участието на Олимпиадата. "С екипа ми решихме, че бързата смяна на настилката и необходимата адаптация на тялото биха изложили коляното ми на риск и ще застрашат остатъка от моя сезон", написа в профила си в X Жабер.

Това щеше да е четвърта Олимпиада за тунизийската тенисистка, но до момента тя няма спечелен мач на Игрите, пише The Associated Press.

Ема Радукану, която през последната година се възстановява от контузия, също отхвърли възможността да представя Великобритания на Олимпийските игри 2024.

"Просто давам приоритет на тялото и здравето си, защото знам, че ако съм здрава и давам 100% от себе си, се случват страхотни неща. Просто не мисля, че има нужда да натоварвам допълнително тялото си особено с моята история", разяснява тенисистката.

Към момента обаче се очаква повечето големи имена в тениса да се включат в Игрите. Яник Синер, Карлос Алкарас, Ига Швьонтек, Коко Гоф, Рафаел Надал и Холгер Руне са заявили участие.

Очаква се Новак Джокович и Анди Мъри също да се включват, но ситуацията при тях е малко по-специфична. Мъри прекрати последния си мач заради силни болки в кръста и заяви, че през последните 10 години тази травма го измъчва. Засега обаче не е ясно дали ще успее да се възстанови навреме.

Чейс Бъдингър, който от баскетболист в NBA стигна до Олимпийски игри 2024 по плажен волейбол

Как се стига от NBA до плажен волейбол на Олимпийските игри 2024

Голяма промяна за 33-годишният бивш играч на Хюстън Рокетс

Новак Джокович официално бе обявен от Сърбия за участник на Олимпийските игри 2024, но само преди няколко седмици той се наложи да претърпи операция на коляното. От профилите му в социалните мрежи виждаме, че Джокович е започнал да тренира, но ситуацията при него до последно ще остане неясна.