Световното първенство по футбол за жени набира все по-голяма популярност след всяко свое издание. Една от причините е стремглавото развитие на женския футбол в световен мащаб.

Алиша Леман, Алекс Морган и кои са най-популярните футболистки в социалните мрежи преди Световното първенство по футбол за жени

5-те най-секси футболистки на световното за жени

Милиони въздишат по тях

Утре, 20 юли, ще бъде дадено началото на Мондиала, който ще завърши точно месец по-късно на 20 август, като домакини ще бъдат две страни - Австралия и Нова Зеландия. Интересното е, че за първи път в историята на световното първенство по футбол за жени участие в турнира ще вземат 32 отбора по подобие на мъжкия Мондиал.

И това си е сериозен напредък, защото турнирът за жени бе създаден през 1991 г., като тогава участваха едва 12 отбора. През 1999 г. те бяха увеличени на 16, а през 2015 г., когато домакин бе Канада, отборите станаха 24.

Всичко това означава, че тази година световното първенство по футбол за жени ще се състои от осем групи по четири отбора в група, като началото ще бъде дадено утре с мача между Нова Зеландия и Норвегия.

Дебютантите

Цели осем национални отбора ще се състезават за първи път на Мондиал. Това са отборите на Хаити, Мароко, Панама, Филипините, Португалия, Република Ирландия, Виетнам и Замбия.

Ако трябва да се доверяваме на историята, шансовете на тези отбори да преминат груповата фаза са минимални. Просто защото през последните 20 години едва три отбора от общо 17, които са дебютирали на Мондиала, са успели да прескочат групите.

Цели 11 от тези 17 отбора пък дори не са успели да отбележат гол в първите си три мача на световно първенство.

Фаворитите

Дори хората, които не гледат кой знае колко женски футбол, най-вероятно са чували, че отборът на САЩ е сред най-добрите. Не е случаен и фактът, че именно те имат най-много спечелени титли от световни първенства - четири.

След тях се нареждат Германия с две и Норвегия и Япония с по една. Именно германките са сред фаворитите за спечелване, като картинката се допълва от отборите на Англия и Испания. Не бива обаче да бъдат подценявани и тимовете на Швеция и домакините от Австралия.

Звездните играчи

Едва ли има играч, който да не иска да спечели Златната обувка на Мондиал. Но за да се случи това, трябва да отбележи и най-много голове в турнира.

Преди началото на световното първенство големият фаворит на букмейкърите за този приз е Алекс Морган от отбора на САЩ. След нея най-големи шансове се дават на София Смит (САЩ), Рейчъл Дейли (Англия), Сам Кър (Автралия) и Алекс Поп (Германия).

Тук е интересно да споменем, че най-младият играч, получавал Златната обувка на Мондиал, е бразилката Марта. През 2007 г. на световното първенство в Китай тя бе на 21 години, когато блесна над всички.

Най-възрастният носител на наградата пък е Меган Рапино, която бе на 34 години, когато я спечели на Мондиал 2019 във Франция. Настоящото световно ще бъде и последно в кариерата на Рапино.

Мишел Ейкърс от САЩ до момента държи рекорда за най-много отбелязани голове на световно първенство. Тя отбеляза цели 10 през 1991 г., като нито един играч оттогава не е успял да вкара повече от седем попадения.

Меган Рапино и решението ѝ да се откаже от професионалния футбол

Женският футбол остава без една от големите си звезди

Този момент е неизбежен

Всички мачове от световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия могат да бъдат гледани в приложението FIFA+. Част от тях ще бъдат излъчвани и в ефира на БНТ 3 И БНТ 2.