Тенисът не е от спортовете, в които често се вихрят скандали, но и не правят изключения случаи на състезатели, хванати с допинг.

Скандалът с Яник Синер - две положителни допинг проби и много критики

Скандалът с Яник Синер - две положителни допинг проби и много критики

Сериозен удар по реномето и постигнатото от италианеца

Последният такъв бе тези дни, когато стана ясно, че през месец март тази година настоящият номер едно в света Яник Синер се е провалил на два последователни допинг теста.

За случилото се обаче разбираме едва сега, когато официално е приключило разследването на Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA) по случая. Крайното становище е, че Синер не е приемал умишлено забраненото вещество клостебол.

Снимка 668091

Източник: GettyImages

Ниските нива на стероида в организма на италианеца пък се дължат на факта, че неговият физиотерапевт е използвал спрей за третиране на рани върху себе си. След това е масажирал Яник Синер без ръкавици и така веществото е попаднало в тялото на тенисиста.

Разбира се, не всички колеги на Синер останаха доволни от факта, че няма наказание. Ник Кириос и Денис Шаповалов бяха най-резки в коментарите си. И двамата смятат, че няма значение дали Яник Синер умишлено е приел допинг, или не - той трябва да бъде наказан.

Снимка 679413

Източник: Gettyimages

Но наказание няма да има, а през месеците, в които е текло разследването, без обществеността да е наясно за него, тенисистът продължи участието си в тура. Тези действия на ITIA обаче повдигнаха много въпроси относно стандартите и последователността, с които агенцията действа.

Веднага бе направен паралел с един от най-пресните случаи в последните години. Този със Симона Халеп. През 2022 г. румънката се провали на допинг тест след US Open и бе наказана за четири години.

Снимка 462603

Източник: GettyImages

Тогава ITIA сметна, че забранените вещества в организма ѝ са умишлено приети. Но Халеп не се отказа и обжалва. Наказанието бе намалено на девет месеца, а този март бе отменено напълно. Оказа се, че забраненото вещество е попаднало в организма на румънката чрез замърсена добавка, а не умишлено.

Но в крайна сметка Симона Халеп прекара над година извън корта, което повлия сериозно на кариерата ѝ. В крайна сметка се завърна към спорта преди няколко месеца, но контузия я спря от още участия до момента.

И много хора в тенис средите се питат защо на Халеп не е била дадена същата възможност каквато на Яник Синер. Или обратното - защо Синер не е бил със спрени права, докато се изясни дали умишлено е приел допинг.

Снимка 579257

Източник: EPA/БГНЕС

"Не съм наясно с точните правила и разпоредби. Изглежда, че има много непоследователност, когато властите обявяват нещата за обществеността и когато ги пазят в тайна малко по-дълго", казва по случая бившата тенисистка и настоящ анализатор на Eurosport Барбара Шет. Но тя вярва, че ITIA са искали да разгледат случая, без да се вдига шум, защото е имало обяснение какво точно се е случило.

"Но след това поглеждам към Симона Халеп, Дженсън Бруксби, които не можаха да играят, има голяма непоследователност. Халеп не можеше да играе дълго време, беше наказана за почти две години и трябваше да се бори здраво, за да се завърне", допълва още Шет.

Треньорът на Яник Синер - Дарън Кейхил, побърза да даде интервю за ESPN и да защити италианеца. Според него, истината е изляза наяве и тя е, че Синер никога не би взел допинг. Колкото до сравненията със случая със Симона Халеп, той също има обяснение.

Дарън Кейхил

Източник: GettyImages

Дарън Кейхил

"Не съм запознат с подробностите на нейния конкретен случай, но доколкото ми е известно, тя не знаеше откъде идва замърсяването. Така че ѝ отне известно време, за да определи откъде всъщност е", казва Кейхил.

"В случая на Яник те знаеха точно откъде идва. В рамките на пет минути разбраха, че това може да е единственото възможно място. И така, те доста бързо взеха спортните решения, за да премахнат тази временна забрана", допълва още треньорът.

Защо се наложи Карлос Алкарас да се извинява

Защо се наложи Карлос Алкарас да се извинява

Нетипично поведение от страна на испанеца

Той смята, че бързата реакция на екипа на Яник Синер е позволила случаят да остане тайна няколко месеца, докато се изяснят всички детайли. Докато при Симона Халеп това е бил един от проблемите.