Теса е родена с необичайно заболяване, известно като пълна вродена архиния, което означава, че й липсва нос. Тази рядка аномалия, засягаща няколко души в световен мащаб, поставя Теса пред различни предизвикателства от началото на живота й. Въпреки тези препятствия, тя е избрала да не позволява на състоянието си да я определя, подхождайки към живота с несравним ентусиазъм.

Михаела ДеПринс - сирачето, наричано „детето на дявола“, което стана световноизвестна балерина

„Детето на дявола“, което стана световноизвестна балерина

Историята на Михаела ДеПринс, която успя да трогне и Мадона

Архиния се проявява, когато носът не се развива в утробата, което води до липсата на тази черта на лицето. В уникалния случай на Теса, нейното състояние, освен визуално, се характеризира и с липсата на обонятелна система - частта от мозъка, отговорна за разпознаването на миризми. Въпреки предизвикателствата, породени от нейното състояние, родителите на Теса гледат на нея като на красиво и необикновено момиче.

След като откриват лицевата деформация на нероденото си дете по време на ултразвук, родителите на Теса - Грейн и Нейтън Евънс, изпитват смесица от емоции. Научаването пет месеца след бременността, че дъщеря им ще се роди без нос, несъмнено е шок за тях. Въпреки първоначалното предизвикателство, те твърдо се ангажират да предложат на Теса възможно най-добрите грижи и подкрепа.

Малко след раждането си тя е преместена в интензивното отделение, където й е направена трахеотомия за улесняване на дишането. Едва на единадесет месеца Теса трябва да се подложи на операция на катаракта, което допълнително увеличава предизвикателствата, пред които се изправя на толкова крехка възраст.

Две години по-късно Теса се подлага на козметична операция за имплантиране на протези под кожата й, поставяйки основите за конструиране на изкуствен нос в бъдеще. Решението да се пристъпи към операцията не е взето лесно от нейните родители. Все пак го виждат като възможност постепенно да подобрят външния вид на Теса с течение на времето, правейки профила й по-"нормален". Това включва костни и кожни присадки, обикновено се препоръчва през юношеството, когато лицето е приключило да расте.

Теса се адаптира към живот без нос, разчитайки на дишане през устата и без обоняние, което много от нас често приемат за даденост. Въпреки тези предизвикателства, заразителната радост и ентусиазмът на Теса за живота са мощно свидетелство за нейната непоколебима решимост да живее пълноценно.

Муи Томас - тя има рядко заболяване и малки шансове да оцелее, но осиновители ѝ дадоха нов живот

Двойката, която осинови момиче с рядко заболяване, но я направи шампион

Една вдъхновяваща история

"Теса доказа, че всички грешат. Тя надмина очакванията на всички", казва Грейн пред Bright Side."Тя влиза и може повдигне настроението и да направи всички щастливи", добавя Нейтън.

Историята на Теса привлече вниманието по целия свят, превръщайки се в източник на вдъхновение за безброй хора, изправени пред собствените си предизвикателства. Нейната сила и издръжливост са мощно напомняне, че истинската красота надхвърля физическия външен вид и се крие в несломимия дух във всеки от нас. Пътуването на Теса действа като фар на надежда, подсилвайки идеята, че можем да преодолеем всяко препятствие с решителност, смелост и подкрепата на любимите хора.