Още преди 2019 г. беше ясно, че супергероите на DC имат нужда от нещо повече от обикновен ритник, ако искат да наваксат огромната преднина, която конкурентите от Marvel изградиха през годините със структурираната си киновселена.

Точно тогава по кината се завъртя "Шазам!". С него беше представен един изцяло нов за киното супергерой. И той надмина очакванията на всички - и в одобрението на зрителите, и в бокс офиса - като спечели над 365 милиона долара.

Тогава с първата сцена след финалните надписи бе отворена вратата и за продължение, което днес, четири години по-късно, вече е факт. Но тук трябва да направим едно важно уточнение: въпросната сцена с д-р Сивана (Марк Стронг) - основният злодей във "Шазам!", е напълно пренебрегната и в продължението от него няма и помен.

Снимка 610677

Източник: Alexandra Films

Не знаем каква е причината за подобно решение, но е твърде вероятно тя да се корени в многото и най-различни размествания на постове и сътресения в DC. Но за това малко по-късно...

В "Шазам! Яростта на боговете" остава запазена концепцията, че най-близките хора на Били Батсън в приемното семейство, с което живее, също вече са супергерои. Дали обаче се справят добре с новите си задължение е въпрос, който няма еднозначен отговор.

Дори шестимата могат да се окажат недостатъчни, за да спрат лошите в "Шазам! Яростта на боговете" - дъщерите на Атлас.

Магията, чрез която Хеспера (Хелън Мирън), Калипсо (Луси Лиу) и Антия (Рейчъл Зеглър) са държани далеч от измерението, в което живеят нашите супергерои, е нарушена. Това означава, че те ще стоварят трупания си с хилядолетия гняв върху хората и най-вече върху Шазам (Закари Леви).

Снимка 610681

Източник: Alexandra Films

Трите сестри са твърдо убедени, че силите (S - мъдростта на Солом, H - силата на Херкулес, A - издръжливостта на Атлас, Z - силите на Зевс, A -куражът на Ахил, M - бързината на Меркурий), които притежава супергероят, са откраднати и им принадлежат. Имат и план, разбира се, как хем да си ги върнат, хем да унищожат всеки, който се изпречи на пътя им.

Трите богини определено са най-сериозното предизвикателство пред Шазам до момента. Защото освен с гняв, те разполагат и със сили, на които много супергерои биха завидели. А имат и митичен магичен дракон, който им служи вярно.

Тук ще спрем със сюжета, но ще продължим трите големи въпросителни пред филма.

Снимка 610684

Източник: Alexandra Films

Първата е дали супергероят ще успее да се справи с жадните за мъст сестри. Защото те притежават сили, на които нито Били, нито някои от семейството му знаят как да се противопоставят.

Вторият е как точно ще бъде замесена Жената чудо (Гал Гадот) във филма, защото я виждаме в един от промо клиповете. Означава ли появата ѝ, че Шазам най-после ще бъде приобщен към познатите ни супергерои?

Третият въпрос по-скоро е свързан с бъдещето на героя. След като Джеймс Гън и Питър Сафран поеха контрола върху DC Studios стана ясно, че ще има големи промени в дългосрочните планове.

Бяха обявени една дузина нови филми и сериали, които са фокусирани предимно върху нови герои за разпиляната киновселена на DC. Хенри Кавил бе отхвърлен за ролята на Супермен в следващия подготвян филм, неясна остава съдбата и на Черния Адам (Дуейн Джонсън), който със сигурност извън плановете за следващите няколко години.

Към момента нищо не е казано и относно Шазам - нито дали се планира трети филм, нито дали героят въобще ще бъде включван в някои от предстоящите продукции.

Ще завършим с напомнянето, че след финалните надписи има още две сцени, които до голяма степен отговарят на третия поставен въпрос.

"Шазам! Яростта на боговете" е по кината от 17 март