Ако се интересуваме от космическите изследвания на човечеството, тогава вероятно сме чували името на Саманта Кристофорети - италианката, която държи рекорда за най-дълго прекарал време в космоса европейски астронавт.

Ако обаче ползваме TikTok, по-вероятно е да сме засичали супер популярните й видеота там.

45-годишната Кристофорети е и първият човек на Международната космическа станция, който качва видео публикации в популярната социална мрежа. Това става по време на второто й пребиваване там, което започна от април тази година.

@astrosamantha Don’t panic and always carry a towel! ????????‍♀️#TowelDay #MissionMinerva #SpaceTok original sound - Samantha Cristoforetti

Едно от най-популярните й видеота е по случай Международния ден на Дъглас Адамс. "Честит Ден на хавлията от Международната космическа станция", пише Кристофорети към видеото, в което ни показва "поведението" на хавлиена кърпа в атмосфера на безтегловност.

Разбира се, тя има предвид един от най-популярните моменти в романа на Адамс "Пътеводител на галактическия стопаджия". Това не е първият път, в който астронавтката си прави шега с култовия роман. Можем да видим например "постера", посветен на настоящата й мисия.

Крастофорети ни показва и други любопитни детайли от живота на борда на Международната космическа станция. Например как тренираш там, как слушаш музика и как въобще управляваш движенията си там.

Първата мисия на Саманта Кристофорети като част от Европейската космическа агенция е през 2014 г., когато тя прекарва точно 199 дни на борда на Международната космическа станция. На сегашната й мисия, наречена "Минерва", една от задачите на Кристофорети е да изследва как функционират женските яйчници в условия на микрогравитация.

"Един от важните фокуси на станцията в момента е да развием и усъвършенстваме технологии, които поддържат живота и функциите на човешкия организъм в космоса", казва италианката пред ВВС.