Войната в Украйна се превърна в своеобразен тест и за артистичната общност. Актьори, изпълнители, архитекти и други популярни личности се надпреварваха да заклеймят случващото се, а други запазваха дипломатично мълчание с надеждата, че никой няма да забележи липсата им на позиция.

Дейвид Бекъм, Instagram профила му и докторката, която показа кадри от Украйна

Жената, която превзе Instagram профила на Дейвид Бекъм

Какво има да ни покаже една докторка от Украйна

Филип Старк обаче беше принуден да заяви своята.

Известният френски дизайнер и архитект съобщи, че е солидарен с украинския народ. Това обаче стана чак след като италианските власти задържаха Sailing Yacht A - яхтата, проектирана от Старк за един от санкционираните руски олигарси.

Sailing Yacht A е най-голямата частна яхта в света - дълга е 145 метра, тежи почти 13 тона, а в 100-метровите й мачти има асансьори. И струва 526 милиона евро. Собственост е на Андрей Мелниченко, който притежава компанията за минерални торове ЕuroChem, както и въглищната компания SUEK.

От офиса на Старк заявяват пред сайта Dezeen, че дизайнерът "не е свързан" със събитията в Украйна и че е работил по дизайна на яхтата преди 18 години. Тя е завършена в немската корабостроителница Nobiskrug, излиза на вода през 2017 г. и е конфискувана в Триест на 12 март 2022 г.

Освен Sailing Yacht A, Филип Старк създава за Мелниченко луксозната моторна яхта Motor Yacht A, както и по-малката моторница Limo, Yacht A's tender motor. В коментарите под статията на Dezeen призовават дизайнера да дари поне част от сумата, която е получил като хонорар от Мелниченко, на Украйна.