Обожаваме истории по действителни случаи, които ни лепват за монитора или екрана в киното със завладяващите си истории и актьорска игра. Примерите ни са много - и от игралните филми, и от сериалите.

"Рилингтън плейс" също е в списъка ни. Само в три епизода минисериалът ни връща в средата на ХХ век, за да ни покаже мистерията около няколко убийства и погрешно наложената, и изпълнена смъртна присъда.

Именно тя показва крахът на съдебната система във Великобритания и допринася за отмяната на смъртното наказание в страната. Последното подобно наказание на Острова е приложено през 1964 г., но не и преди Тимъти Евънс да бъде обесен за престъпление, което не е извършил.

Снимка 539619

Източник: Epic Drama

Но за да разберем какво се е случило, първо трябва да се запознаем с Джон Реджиналд Кристи (Тим Рот, когото сме гледали в "Криминале" и "Туин Пийкс") и съпругата му Етел (Саманта Мортън).

Двамата се нанасят в занемарено жилище на приземен етаж на ул. "Рилингтън плейс" №10 в Лондон. Етел трудно свиква с новия си дом, но прави всичко, за да угоди на съпруга си.

10 години по-късно неграмотният Тимъти Евънс (Нико Миралегро) и съпругата му Берил (Джоди Комър) им стават съседи. Двамата едва свързват двата края, а когато Берил разбира, че е бременна за втори път, положението им става отчайващо.

Тогава обаче правят и най-голямата си грешка - позволяват на Кристи да им помогне. А това довежда и смъртта...

Снимка 539624

Източник: Epic Drama

Всеки епизод от "Рилингтън плейс" е представен от перспективата на различен участник в зловещата история - първо Етел, след това Тим, а накрая - самият Джон Кристи.

Сценаристите на сериала са се позовавали на материали от Националния архив, както и на нови интервюта с наследници на оцелелите. Целта им е била да проследят как се стига до обвиняването на Евънс в убийство, докато срещу Кристи така и не се повдига обвинение чак до ареста му през 1953 г.

В интервю за Epic Drama Тим Рот, който влиза в ролята на серийния убиец Джон Кристи, разказва повече за сериала и какво е да изиграеш сериен убиец.

Снимка 539625

Източник: Epic Drama

Бяхте ли запознат със случая, преди да поемете ролята?

Гледал съм филма като дете. Оттогава знам и за случая. Роден съм през 1961 г. и историята беше относително скорошна. Смъртната присъда беше премахната не след дълго, а случаят и възможността за невинността на Евънс е била една от причините.

Торбалановците са били част от детските истории по онова време, а точно такъв е бил и Кристи.

Как се почувствахте, когато получихте ролята на Джон Кристи?

Беше голямо предизвикателство. До този момент не бях играл нищо подобно. Кристи е заблудил както обществеността, така и близките си хора. Убивал е безнаказано. Използвал е силата си, злоупотребявал е с нея. Било му е и позволено да си върви по своя щастлив път.

Кръгът му от приближени хора е бил сравнително малък, но е действал много добре в него. Не мога да повярвам, че се е отървал, криейки истината в съдебната зала.

Колко точно знаете за Кристи?

Знам факти за него, но мисля, че и Атънбъро (Ричард Атънбъро изиграва Джон Кристи в "Рилингтън плейс 10", 1971 г. - бел. ред.) би казал същото: можеш да отделяш различни слоеве до момент, в който удряш на камък; не можеш да достигнеш до същността му.

Именно този факт говори доста красноречиво за него. Развил е характер и поведение, които са много топли за близките, съседите или колегите му. А падението му сякаш идва от факта, че много обича властта и не може да се спре.

Снимка 539616

Източник: Epic Drama

Защо мислите, че е важно историята отново да бъде разгледана?

Надявам се, че ще запали искрата на интереса към случая, имайки предвид, че има едно цяло поколение, което няма представа кои са Кристи и Евънс. Животът на Евънс преди случилото се е завладяващ и от него би се получил интересен филм.

Ако се върнете и погледнете работата на полицията по случая, ще видите, че тя е лоша. Пропуснали са толкова много, защото не са гледали в правилната посока. Има и някаква класика в това, че биха повярвали на този човек, но никога и на Евънс.

Мислите ли, че ул. "Рилингтън плейс" е играла ролята на съучастник на Кристи?

Мисля, че му е изиграла лоша шега. Има някакъв вид уединение, но мисля, че в крайна сметка тя го е победила. Живели са в две стаи и половина в мрачна обстановка... като в кутия. И в крайна сметка мястото му е свършило.

Веднъж щом трябва да излезе от дома си и да ходи, е било въпрос на време преди полицията да дойде и да открие нещо.

Снимка 539627

Източник: Epic Drama

Как оценявате работата си с останалата част от актьорския състав?

Винаги съм искал да работя със Сам (Саманта Мортън - бел. ред.) и когато чух, че ще участва, това стана и част от причината да се съглася. Сам е невероятна.

Не познавах Нико и Джоди преди това, защото са част от новото поколение актьори и животите им са преминали предимно отвъд Лондон, но за мен беше удоволствие да ги наблюдавам.

А какво мислите за режисьора Крейг Вивейрос?

Крейг е страхотен. Мисля, че бързо научи, че трябва да бъде различен режисьор за различните актьори. Трябваше да сменя 20 различни подхода всеки ден и той се справи с това. Гледах как работи с останалите, което винаги е добър индикатор. А с него се работи много лесно.

Кое според вас е онова нещо, което ще накара хората да гледат сериала?

Още от времето на Шекспир хората се интересуват от демоните в тях. Това нещо винаги ще е част от природата на човека. Въпросът, който остава, е как да въздадем справедливост и уважение към хората, които са умрели от ръцете му?

Ако има жена, която като Етел е видимо малтретирана психически и физически, трябва да ѝ дадем глас. Всеки може да го направи с играта си, както Сам го прави с Етел. Трудно е, но го дължим на жертвите.

Премиерата на "Рилингтън плейс" е на 25 юли от 22 ч. по Epic Drama