"Най-важният урок. Послание към бъдещите ми ученици" е инициативата на PwC България за 2019 г., с която компанията подкрепя младите хора в България. Тази година тя е насочена към студенти и докторанти - бъдещи учители, които искат да се развиват успешно в тази сфера у нас.

Като малка Веси Бонева е непрекъснато в движение - или е на училище, или на уроци. Своенравно дете е, но и много упорита. Училището за нея е място и за забавление, а съучениците - причината да ходи там всеки ден с огромно желание.

Доказателство колко приятно й е било е и споменът как музикалните паралелки са се събирали през междучасията и с песните си са огласяли цялото училище.

Но Веси никога не е имала мисленето на повечето деца на нейната възраст - никога не е искала да изкарва шестици в училище на всяка цена. "Някак си още тогава осъзнах, че е по-важно наистина какво ти влиза в главата, а не как си назубрил урока само заради теста, след който забравяш всичко."

За да запомня материала, тя има и един много специален начин на учене - свързва го с някаква песен или мелодия. Заради този си навик са и забележките в бележника й - защото с пеене и тананикане в час си припомня наученото.

Снимка 414661

Източник: Личен архив

С бележника най-сложно е било в края на срока, когато се оформят най-важните оценки. Тогава й се е случвало и да крие бележника от родителите си. "Никак не ми се искаше да разбират как се справям по предметите, които изобщо не ми бяха интересни."

Кампанията "Най важният урок. Послание към бъдещите ми ученици" ще награди 11 млади българи с едногодишна стипендия в размер на 6000 лв. и едномесечен стаж в училище.

Когато е в 11 клас, участва в музикалната класация Хит-1. В зала 1 на НДК са всичките й учители и съученици от "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив, за които училището организира специален автобус - за да подкрепят Веси в този толкова важен за нея момент. "Никога няма да забравя чувството да бъдеш оценен истински за това, което имаш в себе си като талант."

Но най-прекрасният учител за Веси е Констанца Гошева - класната й ръководителка, която й преподава и класическо пеене. С нея тя обсъжда доста теми от живота, който предстои, също както и решенията, които след време е трябвало да вземе.

Снимка 414667

Източник: Личен архив

Любимият предмет
Винаги съм се чувствала най-прекрасно в часовете по музика, рисуване, психология и английски.

Най-силният предмет
Английски език, след което музиката и рисуването.

Най-неприятният час
Часът по химия - имах чувството, че ми говорят на китайски.

Слабите оценки
Имала съм слаби оценки по математика, физика и химия. Просто не бяха моята материя.

Сълзите за слаба оценка
Никога през живота си не съм плакала за слаба оценка. Винаги съм приемала тестовете и контролните като нещо преходно в живота си.

Талисманите и ритуалите преди изпитване, контролно или класно
Да си припявам материала преди всяко контролно. Оказа се, че помня най-добре, когато си измислям мелодия.

Вашият най-важен урок от училище
Да не се сравнявам с никой друг освен със себе си. Да правя и да преследвам това, което обичам, и да търся подкрепа от приятелите и близките ми.

Най-важният урок, който всяко дете трябва да получи в училище
В момента образователната система не използва най-добрите си методи и похвати, а оставя учениците в една стресирана и плашеща атмосфера, където те не могат да разгърнат потенциала си. Но най-важният урок, който трябва да научи едно дете, е да успява да разчита единствено и само на себе си.

Имената на спечелилите стипендия и стаж в българско училище студенти и докторанти ще бъдат обявени до 3 април 2019 г.