Понеже ги виждаме всеки ден, сме свикнали да приемаме птиците като най-обикновени животни, които са част от ежедневието ни.

Тънкостите на улова на "Чудовищни шарани" с нов сезон по Viasat Explore

Тънкостите на улова на "Чудовищни шарани"

Наслука

Но забравяме, че те всъщност са доста уникални в много аспекти. Години наред учените се чудеха дали птиците могат да спят по време на полет. Звучи странно и невъзможно, но всъщност не е.

Те могат да правят кратки дремки докато са във въздуха, което им помага при дълги полети. Но понеже птиците, които осъществят дълги полети, са прекалено малки, за да се извършат наблюдения, учените правят изследвания върху гъски.

Те поставят проследяващи устройства, които да улавят и очите, и краката на птиците. И така установяват, че гъските подремват, докато активно плуват във водата. И така по подразбиране се приема, че и най-малките птици, които летят на дълги разстояния, го правят.

Този интересен факт, както и много други, ще бъдат представени в научнопопулярната поредица "Птиците".

В трите епизода ще видим и кои видове успяват да се нагодят добре на променящия се климат и кои са изправени пред угрозата да изчезнат. Премиерата на "Птиците" е на 28 юли от 20:15 ч. по Viasat Nature, като трите епизода ще бъдат излъчени в три последователни дни.

Снимка 627118

Източник: Viasat Nature

И когато "Птиците" приключат пернатият маратон ще продължи със "Завръщането на лешоядите". Документалният филм ще ни покаже как и защо векове наред лешоядите са били преследвани и изтребвани. Сега обаче те успяват да се завърнат и са считани за важна част от екосистемата. 

10 от най-опасните и странни птици на света

10 от най-опасните и странни птици на света

Птичето царство винаги има с какво да ни изуми

"Завръщането на лешоядите" ще проследи четири семейства по време на размножителния сезон - как младите лешояди намират партньор, създават семейство, защитават потомството и подготвят малките си първия им полет. "Завръщането на лешоядите" ще бъде излъчен на 30 юли от 21:00 ч. по Viasat Nature.