Вчера, 9 април, почина принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора си е отишъл спокойно в техния дом в последната година - замъка Уиндзор. А тъжната новина предизвика отзвук по цял свят и събуди спомени за 65-годишната любовна история по върховете на короната, която е достойна за книга, филм и каквото още се сетим.

Принц Филип, Елизабет Втора и смъртта на съпруга на кралицата

Почина принц Филип

Два месеца преди да навърши 100

Принц Филип е роден на 10 юни 1921 г. Проплаква за пръв път на кухненската маса в семейния дом на гръцкия остров Корфу. Той е пето дете и единствено момче за своите родители принц Андрю на Гърция и Дания и принцеса Алис Батенбергска. От страната на баща си има гръцки, датски, руски и пруски корени, а от на майка си се пада трети братовчед на Елизабет Втора.

След като гръцкият крал Константин I, чичо на принц Филип, е свален с военен преврат, малкото момче, неговите родители и сестри, трябва да напуснат дома си. Бягат тайно с британски военен кораб, а малкият принц спи в легло, направено от щайга за плодове.

Семейството се установява във Франция в луксозна къща в предградие на Париж, собственост на богатата леля на Филип. От този момент нататък детството на бъдещия херцог на Единбург е много неуредено, защото постоянно сменя местожителството си.

Майката на Филип се разболява, с баща му се разделят, сестрите му се омъжват и той трябва да поеме сам по своя път. Записва училище във Франция, но се мести в Германия, където са сестрите му. Не се задържа там дълго и заминава за Великобритания. Пратен е в пансион в Шотландия.

Въпреки че много рядко вижда родители си и е на практика сам, той не се отчайва. Винаги е активно е дейно дете, знае, че просто трябва да се справи с живота. В пансиона играе хокей и крикет и поставя основите на своята кариера във военния флот. Подкрепа получава от своя чичо, който е един от най-известните британски моряци по онова време.

Снимка 526425

Източник: GettyImages

Поредният удар от съдбата Филип преживява, когато е на 16. Тогава една от сестрите му, заедно със съпруга си и двете им деца умират в самолетна катастрофа. Няколко месеца по-късно чичо му и негов настойник Джордж Маунтбатън умира внезапно от рак на 46 години.

След като напуска училище, Филип се присъединява към Кралския флот, започвайки от Британския кралски военноморски колеж през май 1939 г. и е избран за най-добър кадет. Служи на няколко кораба и се сражава срещу немци, италианци и японци. Става мичман. Движи се уверено нагоре по военната стълбица.

И така до Коледа на 1943 г., когато просто няма къде друга да отиде и остава със своя братовчед Дейвид Милфорд Хейвън в замъка Уиндзор. Тогава и се запознава със 17-годишната Елизабет. И това се оказва повратна точка в живота му. Следващата им среща е чак през юли, но междувременно не спират да си разменят писма.

В края на същото това лято на 1944 г. Елизабет Втора го кани в Балморал уж на лов. Предполага се, че именно тогава й е предложил брак. Кралицата дава своето съгласие за сватбата, но трябва да изчакат булката да стане на 21 години - през 1946 г. И принц Филип успява да усети какво е истинска победа в живота - много по-важна от тези на фронта.

Разбира се, той не е приет с отворени обятия в кралския двор. Родителите на Елизабет Втора първоначално не го харесват особено и смятат, че е "груб, невъзпитан, необразован и вероятно няма да бъде верен". Но колкото повече го опознават, толкова повече го харесват, особено Джордж VI, който оценява неговия откровен маниер, закачлив хумор и любов към природата, предава Daily Mail.

Снимка 526423

Източник: GettyImages

Когато се жени на 26-годишна възраст, Филип къса всякакви връзки с предишния си хаотичен живот. След края на Втората световна война прекратява активната си морска кариера и от 1951 г. се фокусира върху работата си в подкрепа на кралицата след нейното възкачване на трона година по-късно.

Херцогът също така прекарва голяма част от живота си, участвайки в благотворителни организации и такива, работещи в областта на опазването на околната среда, спорта, военните и инженерните дейности. Проявява особен интерес към научните и технологични изследвания.

Елизабет Втора, морски език на скара и какво друго хапват кралицата и принц Филип

Любимият специалитет на кралицата

Рецепта за основно с риба, от което да си оближеш пръстите

Принц Филип пътува много - както с кралицата, така и на собствени разноски. През 2017 г. се оттегля като работещ член на кралското семейство, но и до смъртта си остава патрон, президент и член на повече от 750 организации. А най-голямата му гордост със сигурност са четирите му деца - Чарлз, Ан, Андрю и Едуард.