Съмърсет Моъм е един от най-уважаваните писатели и драматурзи във Великобритания. През 30-те години на XX век британските театри се надпреварват да поставят текстовете му на сцена, а в един момент в Лондон всяка вечер се играят поне по четири или пет негови представления. Абсолютен рекорд, който и до днес държи самият Съмърсет Моъм, години след смъртта си.

“Инстинктът”, Анри Кистмекер, Стоян Радев, Драматичен театър Варна и най-старото му представление, което е отново на сцена

Когато една интрига с изневяра се оплете в детективско разследване

Варненският театър възражда най-старото си представление

Не само на Острова обаче театралните зрители могат да се доближат до таланта му. За щастие пиеси на Съмърсет Моъм се играят из цяла Европа, а комедиите му са любими на мнозина. Именно те се отличават с това, че предизвикват искрен смях и удивление с интрига, неочаквани финали и интензивен диалог.

Точно един такъв спектакъл ги очакват театралните любители на сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в София. Един блестящ пример за пикантна комедия на интригата, в чийто център е любовен триъгълник, ще могат да гледат те в премиерната постановка "Постоянната съпруга (Очарователни грешници)". Действието в нея се развива бързо, грабващо, изпълнено е с неочаквани ходове и изненадващи обрати. Всичко това гарантира да ни изуми и разсмее качествено.

Че представлението е комедийно, вероятно вече сме разбрали. Но за да не ни се струва то повърхностно и лековерно, зад цялото забавление се прокрадва и сериозната тема, зададена от автора. Тревожното усещане на Съмърсет Моъм е, че съвременният човек, добре облечен, добре нахранен, обитаващ луксозни домове, може да попадне в клопката на собствените си илюзии, в капана на егоизма си, заради който може да пожертва всичко - любов, спонтанност, искреност и дори нравствена същност.

Идея, която звучи доста комплексно, бихме казали. И е точно така. Но не се и съмняваме, че с предизвикателната задача да я представи на сцена, екипът, който работи по представлението, се е справил повече от добре.

Със сценичната версия и режисурата се заема Бойка Велкова, със сценографията и костюмите - Нина Пашова, а музиката е на Теодосий Спасов. В ролите пък ще видим Росица Александрова, Стела Генчева, Светлозар Начев, Лана Гекова и още други млади актьори.

Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова, “Извънредно неудобно” и новото им представление за неудобните ситуации от живота

Когато положението стане “Извънредно неудобно”

За най-неудобните моменти разказват Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова в новото си представление

Премиерните дати на "Постоянната съпруга (Очарователни грешници)" са на 1, 2, 3, 8, 23 октомври от 18:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов", София.

Цялата информация за представлението е тук.